اثر آموزش بر باورهای غربالگری سرطان پستان در دانشجویان دختر

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 15، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-15-23_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رحمتی نجار کالیی

استادیار گروه بهداشت، مرکز تحقیقات بهداشت نظامی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه اهلل )عج(، تهران، ایران

فربد عبادی فرد آذر

استاد گروه مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده مدیریت و اطالع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

شهناز ریماز

دانشیار گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: بر اساس آمار جهانی، سرطان پستان دومین سرطان شایع در بین زنان است و در ایران نیز میزان بروز این بیماری رو به افزایش است. بر اساس مطالعات موجود، روش های تشخیص زودرس سرطان پستان، مرگ و میر ناشی از بیماری را کاهش می دهد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش غربالگری سرطان پستان بر باورهای دانشجویان دانشگاه تهران با بهره گیری از الگوی اعتقاد بهداشتی انجام شد. روشکار: مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی، از نوع قبل و بعد بود که با هدف بررسی تاثیر آموزش بر باورهای دانشجویان ساکن خوابگاه های کوی دانشگاه تهران انجام شد. جامعه مورد مطالعه آن شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ورودی سال ۷۷-۱۳۷۷ ساکن خوابگاه های فاطمیه کوی دانشگاه تهران بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خود ساخته ای بود که روایی و پایایی آن تایید شد. آموزش بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی و به روش سخنرانی همراه با جزوه، بروشور و نمایش فیلم و اسالید بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS )نسخه ۱۲( و شاخص های آماری توصیفی و تحلیلی انجام شد. جهت مقایسه سازه ها قبل و بعد از آموزش از آزمون تی زوجی استفاده شد. آزمون آماری با حداقل سطح اطمینان ۳۹% سنجیده شد و میزان p کمتر از ۵/۵۹ معنی دار در نظر گرفته شد. یافتهها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۲۱ ± ۱/۱۱ سال بود. ۳۲ نفر )۳۲/۳%( از دانشجویان مجرد و ۷ نفر )۷/۱%( متاهل بودند. در مورد تمام سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی )حساسیت، شدت، موانع و منافع درک شده و راهنمای عمل در بعد عوامل خارجی(، آزمون تی زوجی اختالف معنی داری را بین دو مرحله قبل و بعد از آموزش نشان داد )p< ۵/۵۵۵۱(. بر اساس آزمون آماری کای دو، بین وضعیت تاهل، محل تولد و سن دانشجویان مورد مطالعه با عوامل تشکیل دهنده مدل اعتقاد بهداشتی ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت )p=۵/۳۹(. نتیجه گیری: آموزش غربالگری سرطان پستان باعث ارتقاء باورهای خودآزمایی پستان در دانشجویان می شود

کلیدواژه ها

الگوی اعتقاد بهداشتی, سرطان پستان, غربالگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.