سن یائسگی و عوامل مرتبط با آن در زنان ۶۵-۳۵ ساله شهر مشهد در سال ۱۳۹۰-۱۳۸۹

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 15، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-15-36_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب الله اسماعیلی

دانشیار گروه آمار زیستی، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

رسول علیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

نیلوفر جوانروح

دانشجوی کارشناسی ارشد آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

هدی عزیزی

استادیار گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

فاطمه وحید رودسری

دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: دو نقطه عطف در زندگی زنان وجود دارد که هر دوی آن، مربوط به قاعدگی است؛ یکی مربوط به شروع قاعدگی است که در حدود ۱۲ سالگی رخ می دهد و دیگری مربوط به قطع قاعدگی می باشد که در حدود ۵۰ سالگی اتفاق می افتد. از آنجایی که سن یائسگی با خطر شروع چندین بیماری مزمن نظیر بیماری های قلبی- عروقی، سرطان های سینه و رحم و پوکی استخوان همراه است، شناسایی عوامل مرتبط با سن یائسگی بسیار مهم است. روش کار: این مطالعه مقطعی دو ساله روی ۲۴۹۸ زن ۳۵ تا ۶۵ ساله شهر مشهد در سال های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ به روش نمونه گیری طبقه ای - خوشه ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بود که به روش مصاحبه تکمیل شد. اعتبار آن به روش اعتبار محتوا و پایایی آن به روش آزمون مجدد تایید شد. علاوه بر متغیر سن یائسگی، ویژگی های فردی، متغیرهای مربوط به بارداری و وضعیت اقتصادی- اجتماعی به وسیله پرسشنامه جمع آوری شد. در تعیین سن یائسگی و عوامل موثر بر آن، از نرم افزارSAS  (نسخه ۲/۹) و روش های کاپلان - مایر و رگرسیون کاکس استفاده شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین سن زنان ۸/۷ ±۸/۴۶ سال بود. روش کاپلان- مایر، میانه سن یائسگی را ۵۲ سال با فاصله اطمینان ۹۵% (۵/۵۲، ۹/۵۱) برآورد کرد. ۲۰۱۸ نفر (۸/۸۰%) از زنان خانه دار، ۵۳۹ نفر (۶/۲۱%) دارای سابقه مصرف سیگار و ۵۷۸ نفر (۱/۲۳%) دارای سابقه پرفشاری خون بودند. نتایج مربوط به تحلیل چند متغیره نشان داد که متغیرهای سابقه پرفشاری خون (۰۰۱/۰> p)، سطح تحصیلات (۰۰۱/۰=p) و وضعیت شغلی (۰۴۴/۰=p) با توجه به نسبت مخاطره شان ارتباط معنی داری با کاهش سن یائسگی داشتند، ولی تعداد فرزند (۰۰۱/۰> p) و وضعیت تاهل (۰۰۲/۰=p) ارتباط معنی داری با افزایش سن یائسگی داشت. نتیجه گیری: متغیرهای مرتبط با وضعیت اقتصادی- اجتماعی نظیر سابقه ابتلاء به فشار خون، میزان تحصیلات و وضعیت شغلی باعث کاهش سن یائسگی و تعداد فرزند و تاهل باعث افزایش سن یائسگی زنان می شود.

کلیدواژه ها

برآورد کاپلان- مایر, مدل مخاطره متناسب کاکس, یائسگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.