بررسی میزان منافع درک شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در رابطه با رفتارهای بهداشتی دهان و دندان در زنان باردار در شهر مشهد سال ۱۳۹۱

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 16، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-16-44_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا امامی مقدم

مربی گروه بهداشت، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

بهجت الملوک عجمی

دانشیار گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

حمیدرضا بهنام وشانی

مربی گروه کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

فاطمه سردارآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری بهداشت جامعه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: بهداشت مناسب دهان و دندان در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین منافع درک شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در رابطه با رفتارهای مراقبت از دهان و دندان انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی در سال ۱۳۹۱ بر روی ۲۲۰ مادر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد انجام شد. نمونه گیری به روش احتمالی چند مرحله ای (طبقه ای و خوشه ای) صورت گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه منافع درک شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بود. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۵/۱۱) و آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۶۸/۳± ۹۶/۲۵ سال و سن بارداری آنان بین ۶ تا ۲۸ هفته بود. میانگین مدت بارداری افراد ۲/۵± ۷۸/۱۷ هفته بود. سطح تحصیلات اکثر افراد (۴۷/۵۳%) در حد دیپلم و میزان درآمد ۱۸۶ نفر (۷۲/۸۴%) از افراد در حد کفاف بود. منافع درک شده افراد در حد متوسط و عملکرد آنان در زمینه مراقبت دهان و دندان در حد ضعیف بود. مهمترین منافع ذکر شده توسط مادران، در امان ماندن از عوارض سوء (۵۰%)، کاهش هزینه های اضافی (۲۵%)، کاهش بوی بد دهان (۲۰%) و کمترین منافع، کاهش پوسیدگی دندان (۵%) بود. بین منافع درک شده، سطح تحصیلات و عملکرد ارتباط معنی داری مشاهده نشد (۲/۰=p). نتیجه گیری: میزان درک زنان باردار ازمنافع حاصل از رعایت بهداشت دهان و دندان در جامعه در حد متوسط است و با توجه به اینکه زنان مبتلا به عفونت لثه و دندان، ۷ برابر بیشتر در معرض خطر تولد نوزاد کم وزن می باشند؛ لذا نیاز به برنامه های آموزشی ویژه جهت ارتقاء رفتارهای بهداشتی و بهبود وضعیت پریودنتال زنان باردار در مراکز بهداشتی درمانی احساس می شود.

کلیدواژه ها

بهداشت دهان و دندان, زنان باردار, ادراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.