بررسی فراوانی پیوژنیک گرانولوما و عوامل مرتبط در مراجعین باردار بیمارستان میرزاکوچک خان تهران در سال ۹۰-۱۳۸۹

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 16، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-16-71_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماندانا خطیبی

استادیار گروه بیماری های دهان و تشخیص، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران، تهران، ایران.

شیرین نیرومنش

دانشیار گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سید یاشار ابهری

دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران، تهران، ایران.

نسیم فلک الافلاکی

دستیار تخصصی گروه بیماری های دهان و تشخیص، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: تومور بارداری که از جهت هیستولوژیک، منطبق بر پایوژنیک گرانولوما (تومور بارداری) می باشد، یک تورم خونریزی دهنده تحریکی است که بیشتر در لثه زنان باردار ایجاد می شود و می تواند باعث بروز عفونت های ثانویه دهانی شود. به دلیل شیوع بالای این ضایعه در زنان باردار و فقدان آماری دقیق در جامعه ایرانی، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی تومور بارداری و عوامل مرتبط با آن انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال ۹۰-۱۳۸۹ بر روی زنان باردار انجام شد. روش گردآوری داده ها از طریق مشاهده، معاینه بالینی، تکمیل فرم اطلاعاتی، بررسی پرونده پزشکی و آزمایشات پاراکلینیکی بود. عوامل مرتبط شامل سن، محل ضایعه، فک مبتلا، شکایت بیمار، مصرف سیگار و بیماری سیستمیک شناخته شده، وضعیت بهداشتی دهان، وجود ترمیم یا روکش دندانی نامناسب در محل ضایعه، سه ماهه بارداری، قدمت ضایعه و مصرف دارو به ویژه داروهای هورمونی تزریقی در طول بارداری مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت مستمر انجام شد و پس از ثبت یافته ها، آنالیز آماری از طریق آزمون کای دو انجام شد. یافته ها: از ۱۶۰۰ زن باردار با میانگین سنی ۸/۲۶ سال، ۷۲ نفر (۵/۴%) مبتلا به ضایعه بودند. در ۶۶ مورد، ضایعه در لثه ماگزیلا و ۶ مورد در لثه مندیبل گزارش شد. وضعیت بهداشت دهان در ۵۸ نفر (۶/۸۰%) ضعیف بود. ۵۰ نفر از مبتلایان (۴/۶۹%) در سه ماهه سوم بارداری بودند و ۵ نفر (۹/۶%) از ۷۲ نفر، از تورم و خونریزی از ضایعه شکایت داشتند. ۹ ضایعه در مجاورت ترمیم یا روکش نامناسب قرار داشت. نتیجه گیری: سن، بهداشت دهانی و همچنین زمان بارداری، تاثیری مستقیم در افزایش بروز تومور بارداری در زنان باردار دارد.

کلیدواژه ها

بارداری, پایوژنیک گرانولوما, لثه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.