بررسی ارتباط هیپرناترمی نوزادان با نحوه شیردهی مادر در نوزادان بستری شده در بیمارستان قائم (عج) مشهد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 16، شماره: 90
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-16-90_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن بسکابادی

دانشیار گروه نوزادان، مرکز تحقیقات نوزادان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

معصومه گودرزی

کارشناس ارشد مامایی، گروه مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، بروجرد، ایران.

مریم ذاکری حمیدی

مربی گروه مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران.

فاطمه باقری

کارشناس ارشد پرستاری نوزادان، گروه کودکان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه: کاهش شدید دریافت شیر مادر طی روزهای اول زندگی منجر به کاهش وزن، نارسائی کلیه و هیپرناترمی می گردد. مطالعه حاضر به بررسی ارتباط هیپرناترمی نوزادان با نحوه شیردهی مادر می پردازد. روش کار: : این مطالعه مقطعی- توصیفی از سال ۱۳۸۴-۱۳۹۰ بر روی۶۷۰ نفر از نوزادان مراجعه کننده به درمانگاه و بخش نوزادان بیمارستان قائم (عج) مشهد، پس از کسب رضایت والدین انجام شد. ابتدا شرح حال کاملی از مادر و نوزاد در زمینه مشکلات بارداری و زایمان، نحوه شیردهی و اولین زمان شروع شیردهی با استفاده از پرسشنامه اخذ گردید. سپس نوزادان براساس میزان سدیم خون، به ۲ گروه ایزوناترمی و هیپرناترمی (سدیم ≥mg/dl ۱۵۰) تقسیم شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و کای-دو و نرم افزار SPSS (نسخه ۵/۱۱) انجام شد. سطح p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: براساس یافته های مطالعه حاضر، میانگین سنی (۹۱۱/۰=p)، نمره آپگار (۱۹۲/۰=p)، زمان اولین شیردهی (۰۸۱/۰=p) و طول مدت شیردهی (۱۰۸/۰=p) در دو گروه ایزوناترمی و هیپرناترمی تفاوت آماری معنی داری نداشت. اما وزن هنگام بستری (۰۲۱/۰=p)، تعداد دفعات شیردهی (۰۰۱/۰> p)، وضعیت شیردهی مادر (۰۰۱/۰> p)، رفلکس جاری شدن شیر در پستان مادر (۰۰۱/۰> p)، نوع تغذیه (۰۰۱/۰> p)، پرشدگی پستان بعد از زایمان و بعد از شیردهی (۰۰۱/۰> p)، نرم شدگی پستان بعد از شیردهی (۰۰۱/۰> p)، دفعات ادرار (۰۰۱/۰> p)، دفعات مدفوع (۰۰۱/۰> p) و طول مدت بستری شدن مادر در بیمارستان (۰۰۷/۰=p) بین دو گروه تفاوت معنی داری داشت. نتیجه گیری: کنترل وزن نوزاد، دفعات شیردهی، وضعیت شیردهی، تغییرات پستان در شیردهی و دفعات ادرار و مدفوع ممکن است در تشخیص زودرس کاهش دریافت شیر و کنترل عوارض ناشی از آن موثر باشد.

کلیدواژه ها

نوزاد, شیردهی, شیر مادر, هیپرناترمی, کاهش وزن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.