CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مقایسه اثر بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی بر روی آپگار نوزادان در عمل جراحی سزارین

عنوان مقاله: مقایسه اثر بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی بر روی آپگار نوزادان در عمل جراحی سزارین
شناسه ملی مقاله: JR_IJOGI-17-135_001
منتشر شده در در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

شمس الله نوری پور - استادیار بخش کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
صنم مرادان - دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات خونریزی های غیر طبیعی رحم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
راهب قربانی - استاد بخش پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
علی اکبر همتی - متخصص بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
مجتبی دلقندی - اینترن، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.

خلاصه مقاله:
مقدمه: در انجام عمل سزارین از دو روش بیهوشی عمومی و بی حسی موضعی استفاده می شود. داروهای مورد استفاده در هر یک از این روش ها، دارای عوارض و مزایایی خاصی برای مادر و جنین می باشد. تاثیر هر کدام از این روش ها بر روی آپگار نوزادان متولد شده متفاوت است. در برخی مطالعات تفاوتی بین آپگار نوزادان گزارش نشده و در برخی، نوزادان متولد شده با بیهوشی عمومی، آپگار پایین تری داشتند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر داروهای مورد استفاده در روش های بیهوشی عمومی و بی حسی موضعی بر روی آپگار نوزادان انجام شد. روش کار: این مطالعه شبه تجربی در سال ۹۰-۱۳۸۹ بر روی ۳۷۸ نفر از مادرانی که به درمانگاه زنان بیمارستان امیرالمومنین مراجعه کرده و داوطلب جراحی سزارین بودند، انجام شد. مادران با توجه به نوع بی حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی و نیز با توجه به اندیکاسیون سزارین گروه بندی شدند. پس از تولد نوزاد، اطلاعات مربوط به نوزاد و مادر به همراه نمره آپگار دقیقه ۱ و ۵ ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  (نسخه ۱۸) و آزمون های کای اسکوئر، کولموگروف اسمیرنوف، تی، من ویتنی و همچنین رگرسیون خطی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در گروه مادران کم خطر میانگین نمره آپگار دقیقه اول در زنان با بیهوشی عمومی ۵۷/۰±۸۱/۷ و در زنان با بی حسی نخاعی ۴۲/۰±۸۰/۸ بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (۰۰۱/۰p<). میانگین نمره آپگار دقیقه پنجم در زنان با بیهوشی عمومی ۱۵/۰±۹۸/۹ و در زنان با بی حسی نخاعی ۰/۰۰±۱۰ بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (۱۴۳/۰=p). در گروه مادران پر خطر میانگین آپگار دقیقه ۱ و ۵ به ترتیب در بیهوشی عمومی ۷۸/۰ ±۶۴/۷ و ۳۳/۰±۹۴/۹ و در بی حسی نخاعی ۶۳/۰±۶۰/۷ و ۱۶/۰±۹۷/۹ بود. آپگار دقیقه ۱ در دو گروه تفاوت معنی دار داشت (۰۰۱/۰p<) و آپگار دقیقه پنجم تفاوت معنی داری نداشت (۶۵/۰=p). نتیجه گیری: تاثیر بی حسی نخاعی بر روی آپگار دقیقه اول نوزادان کمتر از بیهوشی عمومی است، لذا توصیه می شود تا حد ممکن از بی حسی نخاعی جهت انجام زایمان سزارین استفاده شود.

کلمات کلیدی:
بی حسی نخاعی, بیهوشی عمومی, سزارین, نمره آپگار

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1728290/