میزان و علل مرگ مادر باردار با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی در استان کرمانشاه (۹۱-۱۳۸۰)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 18، شماره: 163
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-18-163_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرانگیز جمشیدپور

کارشناس ارشد، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

ندا ایزدی

کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

مریم خشیج

کارشناس ارشد بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

حبیب اله رحیمی

دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.

اکرم روستایی شیردل

کارشناس مامایی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

کتایون جلیلی

کارشناس مامایی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

علی خورشیدی

دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.

چکیده

مقدمه: مرگ مادر باردار، یکی از مهم ترین شاخص های بهداشت عمومی است که هم کیفیت سیستم مراقبت های بهداشتی و هم نقش زنان را در جامعه نشان می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان و علل مرگ مادر باردار با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی در کرمانشاه انجام شد. روش کار: در این مطالعه مقطعی موارد ثبت شده مرگ مادر باردار همراه با علل آن طی سال های ۹۱-۱۳۸۰ از واحد بهداشت خانواده مرکز بهداشت استان به صورت سرشماری استخراج شد. برای تعیین میزان مرگ و میر، موارد مرگ مادر باردار در هر سال بر تعداد تولدهای زنده تقسیم شد. اطلاعات مربوط به تسهیلات زایمانی و نسبت باسوادی از معاونت بهداشتی و استانداری کرمانشاه به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Stata۱۲ و Arc GIS  (نسخه ۱/۱۰) و آزمون های کای دو و رگرسیون خطی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۳/۷±۳/۳۱ سال بود. ۶۵ نفر (۳/۶۵%) در گروه حاملگی پرخطر قرار گرفتند. میزان مرگ مادر باردار طی دوره ۱۲ ساله، ۹/۲۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار تولد زنده گزارش شد و میزان مرگ به ازای هر یک سال تغییر، ۳/۱ واحد کاهش یافت (۰۴/۰=p). در این مطالعه بیش ترین میزان مرگ مربوط به شهرستان های شمال غربی و جنوب غربی استان بود. شایع ترین علت مرگ در استان مربوط به خونریزی و دکولمان (۳/۲۸%) بود. نسبت باسوادی در هر شهرستان بر روی علت و میزان مرگ تاثیر داشت؛ به طوری که در شهرستان هایی که نسبت باسوادی بیشتر بود، میزان مرگ کمتر و بیشتر علت های مرگ را نیز علل غیر مستقیم تشکیل می داد (۰۲/۰=p). نتیجه گیری: میزان مرگ و میر مادر باردار در برخی از شهرستان های این استان بسیار بالا و بیشتر از میانگین استانی و کشوری می باشد که نقش سواد در علت های مستقیم مرگ مادری مشخص می باشد.

کلیدواژه ها

سیستم اطلاعات جغرافیایی, علل, میزان مرگ و میر مادر باردار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.