شیوع کمبود ویتامین D و عوامل مرتبط با آن در سه ماهه اول بارداری در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان مسجد سلیمان ۱۳۹۳

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 18، شماره: 164
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-18-164_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رستمی

دانشجوی Ph.D بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

فهیمه رمضانی تهرانی

استاد گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولید مثل، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

معصومه سیمبر

دانشیار گروه بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

فرهاد حسین پناه

استاد گروه غدد و متابولیسم، مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

سید حمید علوی مجد

استاد گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: کمبود ویتامین D در بارداری در بسیاری از مناطق جهان گسترده بوده و ارتباط مستقیمی بین پیامدهای سوء بارداری و سطح این ویتامین وجود دارد. نظر به اهمیت ارتقاء سلامت مادر، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع کمبود ویتامین D در سه ماهه اول بارداری و بررسی ارتباط برخی عوامل موثر بر این ویتامین انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۱۵۸۱ زن باردار در طی اولین ویزیت پره ناتال به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان مسجد سلیمان به انجام رسید. اطلاعات مادران با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. از افراد نمونه خون جهت اندازه گیری سطح سرمی ۲۵ هیدروکسی ویتامین D۳ به روش ELISA، با استفاده از کیت IDS گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  (نسخه ۱۸) و آزمون های توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل واریانس، تی مستقل) انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین سطح سرمی OH)D)۲۵ خون ۳۶/۶±۰۵/۱۳ نانوگرم بر میلی لیتر بود و شیوع کلی کمبود ویتامین D، ۴/۸۴% برآورد شد. میانگین سطح سرمی ویتامین D با مصرف ضدآفتاب، مدت زمان قرارگیری در معرض نور خورشید، نوع مسکن و نوع حجاب ارتباط معنی داری داشت (۰۰۰۱/۰> p)، ولی بین میانگین ویتامین دی و سن مادر (۷۷۳/۰=p)، سن بارداری (۱۷۴/۰=p)، تعداد زایمان (۵۰۹/۰=p) و شغل (۷۸۶/۰=p) همبستگی مشاهده نشد. نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D در زنان باردار ساکن مسجد سلیمان، به نظر می رسد غربالگری و مکمل یاری ویتامین D در این جمعیت ضروری باشد.

کلیدواژه ها

بارداری, شیوع, کمبود ویتامین D

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.