شیوع کم خونی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان مانه و سملقان
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 18، شماره: 171
- کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-18-171_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 212
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات بیماریهای منتقله بوسیله ناقلین، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران.
مربی گروه آموزش بهداشت، مرکز تحقیقات بیماریهای منتقله بوسیله ناقلین، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران.
کارشناس اتاق عمل، دانشکده پرستاری شیروان، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران.
کارشناس مامایی، مرکز بهداشت مانه و سملقان، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران.
کاردان بهداشت، مرکز بهداشت مانه و سملقان، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
استادیار، گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده
مقدمه: کم خونی باعث اختلال در سلامت و رفاه در زنان بوده و خطر ابتلا به عوارض جانبی در مادر و نوزاد را افزایش می دهد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با کم خونی در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان مانه و سملقان انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۲ بر روی ۲۲۱ زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان مانه و سملقان انجام شد. اطلاعات مربوط به خصوصیات فردی، تعداد حاملگی ها، زایمان، سن، شغل و سن ازدواج از طریق چک لیست جمع آوری شد. هموگلوبین کمتر از ۱۱ گرم در دسی لیتر در سه ماهه اول و ۵/۱۰ گرم بر دسی لیتر در سه ماهه دوم به عنوان آنمی در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمون های کای دو، تی مستقل و ضریب همبستگی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته شد. یافته ها: شیوع کم خونی مادران مورد مطالعه در هفته ۱۰-۶ بارداری ۵/۱۷% و در هفته ۳۰-۲۶ بارداری ۹/۱۸% بود. میانگین هموگلوبین مادرانی که سابقه کم خونی در بارداری قبلی داشتند، کمتر از مادرانی بود که سابقه کم خونی در بارداری قبلی نداشتند. بین نوع زایمان قبلی، شغل همسر مادران مورد مطالعه، کم خونی در هفته ۱۰-۶ بارداری، وزن، شاخص توده بدنی، قد، هموگلوبین و هماتوکریت هفته ۱۰-۶ بارداری مادران مورد مطالعه ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (۰۵/۰p< ). بین سابقه کم خونی در بارداری قبلی و کم خونی مادران باردار در هفته ۱۰-۶ و ۳۰-۲۶ بارداری ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (۰۰۱/۰> p). نتیجه گیری: سابقه کم خونی و سزارین در بارداری قبلی منجر به افزایش شیوع کم خونی می شود، همچنین بین وزن و شاخص توده بدنی و میانگین هموگلوبین همبستگی مثبت وجود دارد. لذا انجام اقداماتی توسط مسئولین در زمینه عوامل تاثیرگذار بر کاهش آنمی در جامعه ضروری به نظر می رسد.کلیدواژه ها
ایران, بارداری, شیوع, کم خونی, مراکز بهداشتیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.