مروری بر اسباب و علائم ناباروری مردان از دیدگاه طب سنتی ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 18، شماره: 182
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-18-182_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان تن ساز

استادیار گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

سمیرا ادهمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

روشنک مکبری نژاد

استادیار گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

بهیه نام آور جهرمی

استاد گروه زنان و زایمان، مرکز تحقیقات ناباروری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.

فاطمه عطارزاده

متخصص طب سنتی، مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ پزشکی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.

امیرمحمد جلادت

استادیار گروه طب سنتی، مرکز تحقیقات طب سنتی و تاریخ پزشکی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.

چکیده

مقدمه: ناباروری به خصوص ناباروری مردان از جمله مشکلاتی است که در حال حاضر با وجود پیشرفت های قابل توجه پزشکی، همچنان به عنوان یک معضل بهداشتی درمانی محسوب می شود. بررسی این موضوع از منظری متفاوت از طب رایج می تواند در رفع مجهولات پزشکی پیش رو کمک کننده باشد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی علل و علائم مطرح در بحث ناباروری مردان در متون طب سنتی ایران انجام شد. روش کار: در این مطالعه علل ناباروری مردان از منابع معتبر طب سنتی ایران شامل کتاب قانون در طب، ذخیره خوارزمشاهی، شرح الاسباب و علامات، طب اکبری، معالجات عقیلی و اکسیر اعظم جمع آوری و موارد مطرح شده از لحاظ وجود شواهد علمی اخیر در پایگاه های اطلاعاتی Medline، Scopus وGoogle Scholar مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: پزشکان ایرانی علل، علائم و درمان های متفاوتی را برای ناباروری مردان مطرح کرده اند. این علل در پنج دسته علل عمومی، اختلالات دستگاه تناسلی، علل خارج از دستگاه تناسلی شامل آسیب مغزی، گوارشی و کلیوی، علل روحی - روانی و رفتاری و علل ناشناخته قابل طبقه بندی است. در بخش علل تناسلی علاوه بر مشکلات ساختاری، اختلالات عملکردی دستگاه تناسلی در قالب سوء مزاج های گرم، سرد، خشک و تر سیستم تناسلی با شاخصه های متفاوت منی بیان شده است. نتیجه گیری: برای علل های متفاوت ناباروری مردان درمان های متفاوتی در طب سنتی ایران مطرح است. توجه و بررسی این رویکرد تشخیصی درمانی ممکن است باعث گشوده شدن دریچه های تحقیقاتی جدیدی در بحث ناباروری مردان شود

کلیدواژه ها

طب سنتی ایران, ناباروری مردان, علیت, منی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.