بررسی مقایسه ای تاثیر سیاه دانه با مفنامیک اسید بر خونریزی قاعدگی در دانشجویان مبتلا به دیسمنوره اولیه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 18، شماره: 185
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-18-185_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه جعفرنژاد

مربی گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

فاطمه مهنی زاده فلاحیه

کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

حسن رخشنده

استادیار فارماکولوژی، مرکز تحقیقات فارماکولوژیک گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

محمد تقی شاکری

استاد گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: سیاه دانه از جمله گیاهانی است که به طور سنتی در درمان قاعدگی دردناک کاربرد دارد، ولی تاثیر این گیاه بر میزان خونریزی قاعدگی گزارش نشده است، لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر سیاه دانه و مفنامیک اسید بر میزان خونریزی قاعدگی انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال ۱۳۹۳ بر روی ۷۰ نفر از دانشجویان مبتلا به دیسمنوره اولیه ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. افراد به طور تصادفی در گروه مفنامیک اسید و سیاه دانه قرار گرفتند. تحقیق طی دو مرحله صورت گرفت. ابتدا تمامی دانشجویان برای دو سیکل از نظر میزان خونریزی پیگیری شدند. سپس به هرکدام از واحدهای پژوهش به طور تصادفی برای دو سیکل متوالی کپسول مفنامیک اسید و یا کپسول سیاه دانه داده شد. به منظور سنجش میزان خونریزی قاعدگی از چارت هیگام استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمون های تی مستقل و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین میزان خونریزی در گروه سیاه دانه قبل از مداخله ۸۵/۳۷±۲۰/۸۵ سی سی بود که در سیکل اول درمان به ۲/۳۴±۶۲/۸۵ و در سیکل دوم درمان به ۸۱/۳۱±۷۷/۸۵ افزایش یافت. در گروه مفنامیک اسید میانگین میزان خونریزی قبل از مداخله ۳۱/۳۸±۷۷/۸۳ بود که در سیکل اول درمان به ۶۶/۳۲±۰۵/۷۸ و در سیکل دوم درمان به ۷۱/۲۹±۸۵/۷۶ کاهش یافت. به طور کلی دو گروه از نظر میزان خونریزی در سیکل اول و دوم درمان تفاوت آماری معنی داری نداشتند (۰۵/۰> p). نتیجه گیری: مصرف سیاه دانه می تواند باعث افزایش میزان خونریزی قاعدگی شود، اما این افزایش تفاوت آماری معنی داری با مصرف مفنامیک اسید ندارد.

کلیدواژه ها

خونریزی قاعدگی, دیسمنوره اولیه, سیاه دانه, مفنامیک اسید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.