بررسی علل، روش های درمانی و عواقب حاملگی در بیماران با خونریزی های غیرطبیعی در سه ماهه اول بارداری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-19-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صنم مرادان

دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات خونریزی های غیر طبیعی رحم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.

انسیه جهانشیر

کارشناس پرستاری بخش زنان، مرکز تحقیقات خونریزی های غیر طبیعی رحم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.

چکیده

مقدمه: بیش از ۲۵% از زنان باردار در سه ماهه اول و اوایل سه ماهه دوم بارداری دچار خونریزی می شوند که در نیمی از این بیماران سقط اتفاق می افتد. علل و روش های مختلفی برای تشخیص و درمان خونریزی های دوران بارداری وجود دارند. با توجه به شیوع نسبتا بالای خونریزی های سه ماهه اول بارداری و روش های تشخیصی و درمانی توصیه شده، مطالعه حاضر با هدف بررسی علل، شیوه های تشخیصی و درمانی و عواقب حاملگی این بیماران در بخش زنان بیمارستان امیرالمومنین سمنان انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی و آینده نگر در سال ۹۳-۱۳۹۲ بر روی ۲۰۰ بیمار بستری در بخش زنان بیمارستان امیرالمومنین (ع) سمنان با خونریزی های سه ماهه اول بارداری انجام شد. اطلاعات مربوط به بیماران با حاملگی اثبات شده شامل علل خونریزی، روش های تشخیصی و درمانی، عواقب و پیامدهای آن ها بررسی و اطلاعات در پرسشنامه های محقق ساخته ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و روش های آمار توصیفی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: علل خونریزی های غیر طبیعی در بیماران در ۲ مورد (۱%) وجود تخمک خالی، در ۵۲ مورد (۲۶%) سقط ناقص، در ۶۲ مورد (۳۱%) سقط فراموش شده، در ۲۴ مورد (۱۲%) سقط کامل، در ۵۴ مورد ( ۲۷%) تهدید به سقط، در ۲ مورد (۱%) حاملگی خارج رحمی، در ۱ مورد (۵/۰%) حاملگی مولار، در ۲ مورد (۱%) حاملگی شیمیایی یا سقط زودرس و در ۱ مورد (۵/۰%) پولیپ سرویکس بود. سقط درمانی در ۵۶ نفر (۲۷/۴۸%) از بیماران به روش مدیکال و جراحی، در ۴۰ نفر (۴۸/۳۴%) فقط با درمان دارویی و در ۲۰ مورد (۲۴/۱۷%) فقط با درمان جراحی به تنهایی انجام شد. از ۵۴ مورد تهدید به سقط، ۲۰ مورد (۰۵/۳۷%) منجر به سقط، ۱۰ مورد (۵/۱۸%) منجر به زایمان زودرس و ۲۲ مورد (۴/۴۷%) منجر به زایمان ترم شد. سن بارداری در تمام بیماران زیر ۹ هفته بود و در ۷۰% موارد با سابقه سقط، مجددا سقط اتفاق افتاد. نتیجه گیری:علل خونریزی های غیر طبیعی منجر به بستری در سه ماهه اول بارداری به ترتیب شامل سقط اجتناب ناپذیر، تهدید به سقط، حاملگی خارج رحمی، حاملگی مولار و پولیپ سرویکس بود. شایع ترین علل منجر به بستری سقط اجتناب ناپذیر و شایع ترین روش درمانی دارویی+ جراحی بود. در این مطالعه نیمی از موارد تهدید به سقط با زایمان ترم، ۳۷% با سقط و ۱۸% با زایمان زودرس همراه، حاملگی زیر ۹ هفته و سابقه سقط با خطر خونریزی بیشتر و سقط همراه بود.

کلیدواژه ها

تهدید به سقط, خونریزی­های سه ماهه اول بارداری, سقط اجتناب ناپذیر, کورتاژ تخلیه ای, میزوپروستول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.