میزان سرمی شاخص آتروژنی پلاسما و نسبت های لیپیدی در دیابت بارداری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 19، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-19-8_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خسروبیگی

دانشیار گروه بیوشیمی و ژنتیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.

چکیده

مقدمه: دیابت بارداری می تواند باعث افزایش خطر ابتلاء به دیابت نوع ۲، سندرم متابولیک و بیماری های قلبی عروقی پس از دوران بارداری شود. چربی ها نشانگرهایی هستند که می توانند اطلاعات مفیدی را در این رابطه در اختیار قرار دهند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی مقادیر سرمی لیپیدها، نسبت های لیپیدی و شاخص آتروژنی پلاسما (AIP) و ارتباط آن ها با سن مادر و دیابت بارداری انجام شد. روش کار: این مطالعه مورد - شاهدی در سال های ۹۳-۱۳۹۲ بر روی ۵۲ زن مبتلا به دیابت بارداری و ۵۹ زن باردار سالم مراجعه کننده به بیمارستان عسلیان شهر خرم آباد انجام شد. مقادیر سرمی گلوکز، کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG) و کلسترول لیپوپروتئین با دانسیته بالا (HDL-C) با استفاده از کیت های تجاری موجود اندازه گیری شدند و کلسترول لیپوپروتئین با دانسیته پایین (LDL-C) محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۹) و آزمون های آماری کولموگروف - اسمیرنوف، تی مستقل، همبستگی پیرسون و رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در این مطالعه افزایش معنی داری در مقادیر سرمی نسبت TC/HDL-C (۰۰۱/۰> p)، نسبت LDL-C/HDL-C (۰۰۱/۰> p) و AIP (۰۰۱/۰> p) و کاهش معنی داری در HDL-C (۰۰۱/۰> p) و نسبت HDL (۰۰۱/۰> p) در دیابت بارداری در مقایسه با گروه سالم مشاهده شد که پس از تطبیق مقادیر با سن نمونه ها، باز هم اختلاف ها معنی دار بود. بر اساس آزمون رگرسیون لوجستیک قبل و بعد از تطبیق متغیرهای لیپیدی با سن نمونه ها، HDL-C و نسبت HDL فاکتور خطر منفی برای دیابت بودند و نسبت TC/HDL-C، نسبت LDL-C/HDL-C و AIP فاکتور خطر مثبت بودند. نتیجه گیری: افزایش نسبت TC/HDL-C، نسبت LDL-C/HDL-C و AIP و کاهش  HDL-Cو نسبت HDL می توانند به عنوان عوامل خطر دیابت بارداری مطرح شوند. ممکن است از طریق بررسی منظم نسبت های لیپیدی و نیز اقدام برای تنظیم آن ها، از شیوع دیابت بارداری و نیز بیماری های قلبی- عروقی ناشی از آن به خصوص پس از بارداری تا حد قابل ملاحظه ای جلوگیری کرد.

کلیدواژه ها

دیابت بارداری, سن مادر, شاخص آتروژنی پلاسما, نسبت لیپیدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.