آثار روانی - اجتماعی ناباروری مردانه در زنان ایرانی: یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 19، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-19-10_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه زهرا کریمی

دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

علی تقی پور

دانشیار گروه آمار زیستی، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

رباب لطیف نژاد رودسری

دانشیار گروه بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مراقبت مبتنی بر شواهد، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سید علی کیمیایی

دانشیار گروه مشاوره خانواده، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

سید رضا مظلوم

مربی گروه آموزشی پرستاری، مرکز تحقیقات مراقبت مبتنی بر شواهد، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

ملیحه امیریان

استادیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: علی رغم اینکه زنان و مردان به یک میزان علت ناباروری می باشند، با این حال به دلیل تعصبات اجتماعی، ناباروری یک مشکل زنانه تلقی می شود و به همین دلیل نیز حتی در ناباروری با عامل مردانه، معمولا زنان با مسائل و مشکلات خانوادگی و اجتماعی بیشتری روبرو می باشند و بار اصلی ناباروری را به دوش می کشند، بنابراین شناخت مسائل و مشکلات آنان در این حوزه از اهمیت خاصی برخوردار است و می تواند پیامدهای اجتماعی این پدیده را بر روی زنان مشخص کند، لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین آثار روانی - اجتماعی ناباروری مردانه در زنان ایرانی انجام شد. روش کار: این مطالعه با رویکرد کیفی و بر اساس تحلیل محتوایی مرسوم انجام شد. داده ها با انجام ۳۰ مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق انفرادی جمع آوری شد. مشارکت کنندگان با حداکثر تنوع از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف تا رسیدن به اشباع اطلاعات از بین زنانی که همسران آنها نابارور بودند انتخاب شدند. تمام مصاحبه ها ضبط و کلمه به کلمه تایپ گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار MAXqda و روش تحلیل محتوایی صورت گرفت. یافته ها: تجزیه و تحلیل داده ها منجر به پدیدار شدن یک طبقه اصلی "درک تنش های مربوط به خانواده و اجتماع" و ۳ زیر طبقه "رفتارهای آزاردهنده خانواده و اطرافیان (شامل زیر زیرطبقات "تجسس و دخالت"، "دریافت برچسب و سرزنش"، "طرد شدن"، "مواجهه با باورهای نادرست خانواده و اطرافیان" و "احساس تبعیض رفتاری)"، "حضور در جمعیت های خاص" و "احساس فقدان حمایت اجتماعی" شد. نتیجه گیری: زنانی که همسرانشان نابارور است، تنش های بسیاری را در ارتباطات اجتماعی خود تجربه می کنند. آنچه در این میان جای تامل دارد این است که در ناباروری با عامل مردانه، مسئولیت ناباروری بر عهده زن گذاشته می شود و بچه دار نشدن او باعث بروز رفتارها و پندارهای منفی از طرف خانواده و جامعه می گردد که می تواند پیامدهای ناگواری برای زنان داشته باشد.

کلیدواژه ها

روانی - اجتماعی, تحلیل محتوا, ناباروری, ناباروری مردانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.