تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی روی برخی از عوامل آنژیوژنز در زنان مبتلا به سرطان پستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-20-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فضل الله فتح الهی شورابه

دانشجوی دکترای بیوشیمی و متابولیسم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

بهمن تاروردی زاده

استادیار گروه تربیت بدنی، دانشکده تحصیلات تکمیلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، بوشهر، ایران.

مژگان کیهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد تریت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تحصیلات تکمیلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، بوشهر، ایران.

چکیده

مقدمه: سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان می باشد. در ایران ۱۶% از کل سرطان­ها در هر دو جنس مردان و زنان مربوط به سرطان پستان می­باشد و رتبه اول ابتلاء را در بین زنان ایرانی دارد. افزایش عوامل رگ زایی از جمله NO، FGFو VEGF در مراحل ابتدایی سرطان خطرناک می­باشند، اما در مراحل درمانی در جهت بهبود آن کمک می کند، بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ۸ هفته تمرین مقاومتی بر روی عوامل آنژیوژنز در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی در سال ۱۳۹۴ بر روی ۳۰ زن مبتلا به سرطان پستان که مراحل درمانی را طی کرده بود انجام شد. افراد به طور تصادفی به دو گروه کنترل (۱۴ نفر) و تمرین مقاومتی (۱۶ نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت ۸ هفته و هر هفته ۳ جلسه تمرینات مقاومتی را با شدت ۷۰-۵۰% حداکثر یک تکرار بیشینه انجام دادند. جهت بررسی متغیرهای NO، FGFو VEGF ۴۸ ساعت قبل و بعد از آخرین جلسه تمرین از آزمودنی­ها نمونه خون گرفته شد. تجزیه و تحلیل داد­ه ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۹) و آزمون های تی مستقل و وابسته انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در این مطالعه ۸ هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش معنی دار در سطوح NO، FGF و VEGF گروه تجربی در مقایسه به گروه کنترل گردید (۰۰۰۱/۰=p). نتیجه گیری: هشت هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش سطوح برخی عوامل آنزیوژنز می شود. این افزایش عوامل آنژیوژنز باعث افزایش توده عضلانی بدن و در نتیجه کاهش خستگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان می گردد.

کلیدواژه ها

آنژیوژنز, تمرین مقاومتی, سرطان پستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.