استخراج نظام مند آیتم های داده ای لازم برای تشخیص بارداری های شایع پرخطر با استفاده از رویکرد دلفی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-20-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کلثوم دلدار

دانشجوی دکترای تخصصی انفورماتیک پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

فاطمه تارا

دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سارا میرزائیان

استادیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سیده اعظم پورحسینی

استادیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سید محمود تارا

استادیار گروه انفورماتیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: در زمان مشاوره تلفنی رزیدنت - استاد، کیفیت تصمیمات بالینی پزشک آنکال وابستگی شدیدی به کیفیت اطلاعات دریافتی از رزیدنت دارد. برخی فاکتورها از جمله نوع، تعداد، قالب، کیفیت و حجم داده­های مورد مبادله می تواند بر کیفیت مشاوره از راه دور تاثیر بگذارد. بنابراین طراحی یک مدل استاندارد مورد اعتماد در این گونه ارتباطات بالینی، ضروری به نظر می­رسد. لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی آرکه­تایپ داده (داده سازه یا داده ساختار) بالینی مورد نیاز جهت تصمیم گیری از راه دور در حیطه بارداری های شایع پرخطر انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی چند مرحله­ای با به کارگیری روش دلفی برای شناسایی آیتم های تشخیصی بارداری های شایع پرخطر به منظور طراحی آرکه­تایپ تصمیم گیری بالینی در سه دپارتمان تخصصی زنان و زایمان بیمارستان های آموزشی مشهد انجام شد. یافته­ها: ۵ بارداری پرخطر شایع (منجر به زایمان) شامل: فشارخون بالا، خونریزی­های سه ماهه سوم، پارگی کیسه آب، زایمان زودرس و دیررس بودند. پس از مرور منابع، ۱۶۱ گروه/ آیتم اطلاعاتی برای این بارداری­های پرخطر یافت شد که پس از بررسی نظرات متخصصین، ۱۵۸ آیتم از آن ها باقی مانده و در ۵ طبقه اطلاعات عمومی، شکایت و شرح حال فعلی، تاریخچه پزشکی، معاینات بالینی، و نتایج پاراکلینیک طبقه­بندی شدند. نتیجه­گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که می­توان از تعامل نزدیک پزشکان بالینی با متخصصین انفورماتیک پزشکی جهت تسهیل در استخراج آیتم های اطلاعاتی مورد نیاز جهت بهبود فرآیندهای مشاوره بهره برد.

کلیدواژه ها

آرکه تایپ داده بالینی, بارداری پرخطر, تکنیک دلفی, مشاوره از راه دور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.