بررسی مقایسه ای درصد موفقیت درمانی شیاف واژینال فیتوواژکس و قرص خوراکی مترونیدازول در زنان مبتلا به واژینوز باکتریال

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-20-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 703
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه جعفرنژاد

مربی گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مهین کیانی مسک

دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

حسن رخشنده

استادیار گروه طب سنتی، مرکز تحقیقات فارماکولوژیک گیاهان دارویی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. استادیار گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

محمد تقی شاکری

استاد گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: واژینوز باکتریال شایع‎ترین علت واژینیت است که به تنهایی مسئول ۵۰% تمام موارد واژینیت می‎باشد. مترونیدازول خط اول درمان محسوب می‎شود، اما سرطان‎زایی و مقاومت به مترونیدازول گزارش شده است. با توجه به اثرات آنتی‎باکتریال گیاهان دارویی از جمله سیاه­دانه بر علیه میکروب ها و قارچ ها، مطالعه حاضر با هدف مقایسه درصد موفقیت درمانی شیاف واژینال سیاه دانه (با نام تجاری فیتوواژکس) و قرص خوراکی مترونیدازول در زنان مبتلا به واژینوز باکتریال انجام شد. روش‎کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سه‎سوکور در سال ۹۵-۱۳۹۴ بر روی ۵۷ بیمار مبتلا به واژینوز باکتریال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تحت پوشش مرکز بهداشت شماره ۲ مشهد انجام شد. واحد‎های پژوهش به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. به افراد گروه مداخله شیاف واژینال فیتوواژکس ۱% یک بار در روز و قرص خوراکی پلاسبو دو بار در روز به مدت ۷ روز و به افراد گروه کنترل قرص خوراکی مترونیدازول ۲۵۰ میلی‎گرمی دو بار در روز و شیاف واژینال پلاسبو یک بار در روز به مدت ۷ روز داده شد. ۱۰-۷ روز پس از اتمام درمان، موفقیت درمان در هر دو گروه با استفاده از معیارهای بالینی آمسل بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده‎ها با استفاده از نرم‎افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمون‎های تی مستقل، کای اسکوئر، دقیق فیشر و مک نمار انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‎ها: در این مطالعه درصد موفقیت درمانی واژینوز باکتریال در زنان گروه شیاف واژینال فیتوواژکس ۲/۷۴% و گروه قرص خوراکی مترونیدازول ۲/۶۹% بود که از نظر آماری تفاوت معنی‎داری وجود نداشت (۰۵/۰< p). نتیجه‎گیری: شیاف واژینال فیتوواژکس به اندازه قرص خوراکی مترونیدازول در درمان علائم و نشانه‎های واژینوز باکتریال موثر است و می‎تواند گزینه مناسبی جهت درمان واژینوز باکتریال باشد.

کلیدواژه ها

سیاه­دانه, فیتوواژکس, مترونیدازول, موفقیت درمانی, واژینوز باکتریال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.