ارتباط ناتوانی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با اختلال عملکرد ادراری- جنسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 20، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-20-11_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک کورانیان

مربی گروه پرستاری، گروه پرستاری و مامایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.

محسن فروغی پور

استاد گروه مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

علیرضا خسروی

متخصص بیماری های مغز و اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.

چکیده

مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس، یکی از شایع ترین بیماری های خودایمنی مزمن سیستم عصبی مرکزی و یکی از علل ناتوانی پیشرونده در افراد جوان که از توان جنسی برخوردارند، می باشد. این ناتوانی می تواند با مشکلات ادراری و جنسی که تمامی ابعاد زندگی آنها را متاثر می کند، همراه باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط ناتوانی با اختلال عملکرد ادراری - جنسی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی- همبستگی در سال ۱۳۹۲ بر روی ۷۸ زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به درمانگاه اعصاب بیمارستان قائم (عج) انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم مشخصات فردی همراه با سوالات مربوط به مشکلات ادراری، مقیاس سطح ناتوانی کروتزکه و پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۹) و روش های آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بیماران در دو سطح ناتوانی خفیف (۶/۵۲%) و متوسط (۴/۴۷%) شرکت داشتند. بیشترین و کمترین فراوانی به ترتیب در حوزه رضایت مندی (۶/۴۳%) و درد جنسی (۳/۱۰%) بود. ۳۰ نفر (۵/۳۸%) در بیش از سه حوزه اختلال عملکرد جنسی دچار مشکل بودند. در ارتباط با شیوع اختلالات ادراری، بیشترین و کمترین فراوانی به ترتیب مربوط به فوریت در دفع ادرار (۳۰%) و بی اختیاری ادراری (۵/۲%) بود. بر اساس ضریب همبستگی پیرسون، ارتباط آماری معکوس و معنی داری بین سطح ناتوانی و اختلال عملکرد جنسی وجود داشت (۰۰۱/۰=p، ۶۱/۰- =r). بر اساس تحلیل رگرسیون، سطح ناتوانی متوسط، سن بالا، سال­های تشخیص بیماری و نوع بیماری عود کننده - بهبود یابنده، بیشترین تاثیر را بر اختلال عملکرد جنسی داشتند. نتیجه گیری: بروز اختلالات ادراری - جنسی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تمامی ابعاد زندگی را تحت تاثیر قرار می­دهد، بنابراین در ارزیابی بیماران باید تمرکز بیشتری بر این اختلالات داشت و زمینه جهت اجرای برنامه­های توانبخشی برای بیماران فراهم گردد.

کلیدواژه ها

اختلال ادراری, اختلال عملکرد جنسی, سطح ناتوانی, مولتیپل اسکلروزیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.