تعیین روند ۱۲ ساله زایمانهای سزارین و طبیعی در استان آذربایجان غربی و پیشبینی آن تا سال ۱۳۹۷

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 21، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-21-6_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صمد مصلحی

دانشجوی کارشناسی ارشد آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

انوشیروان کاظم نژاد

استاد گروه آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

حمیده محدثی

استادیار گروه مامایی، مرکز تحقیقات چاقی مادر و کودک، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.

هانیه کریمی

رزیدنت بیماریهای پوست، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

چکیده

مقدمه: بررسی و پیش­بینی تغییرات زمانی زایمان­های سزارین و طبیعی در آینده می­تواند در آگاهی و سیاست­گذاری­های طرح تحول سلامت و شیوع و بروز مشکلات بهداشتی نقش بسزایی ایفا کند، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین روند و مدل­سازی سری زمانی در پیش­بینی زایمان­ها در استان آذربایجان­غربی انجام شد. روش کار: مطالعه حاضر یک بررسی طولی در طی سال های ۹۴-۱۳۸۳ در خصوص تعداد زایمان های طبیعی و سزارین در استان آذربایجان غربی است که به صورت ماهانه مورد بررسی قرار گرفت. برای نشان دادن روند و ارائه پیش­بینی برای ۳ سال آینده زایمان­ها از مدل سری­های زمانی Box-Jenkins و روش­های تشخیص و ارزیابی آن استفاده شد. جهت برازش مدل­های مناسب در هر دو نوع زایمان، از نرم افزارهای آماری R و SPSS (نسخه ۲۳) استفاده شد. یافته­ها: بر اساس نتایج داده­های زایمان­ها طی ۱۲ سال در استان، ۴/۳۷% زایمان­ها به روش سزارین و ۶/۶۲% به روش طبیعی بوده است. نتایج پیش­بینی برای ۳ سال آینده از مدل­ها نیز نشان داد که تعداد سزارین حدود ۹/۰% در مقایسه با سال ۱۳۹۴ کاهش داشته و در مقابل، تعداد زایمان طبیعی ۷/۶% افزایش داشته باشد. نتیجه­گیری: پیش­بینی حاصل از مد­ل­ها نشان داد سزارین نسبت به زایمان طبیعی دارای روند نسبتا کاهشی است و حدود ۱/۳۷% تخمین زده شد که نشان­دهنده اقدامات وزارت بهداشت درمان در ترویج زایمان طبیعی است و همچنان از استاندارد سازمان جهانی بهداشت فاصله زیادی دارد.

کلیدواژه ها

پیش­بینی, زایمان سزارین, زایمان طبیعی, سری زمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.