مقایسه علل ناباروری ناشی از اختلالات تخمک گذاری در طب ایرانی و طب کلاسیک: مقاله مروری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 21، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-21-6_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کاووسی

دستیار تخصصی طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

نیره خادم غائبی

استاد گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مژگان تنساز

استادیار گروه طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

سودابه بیوس

کارشناس مامایی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

زهره فیض آبادی

استادیار گروه طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: اختلالات تخمک­گذاری، یکی از شایع ترین علل ناباروری است. با توجه به اهمیت این موضوع در متون طب ایرانی و دیدگاه کل نگر این مکتب طبی در درمان اختلالات تخمک­گذاری، مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی ناباروری به علت اختلالات تخمک­گذاری در طب ایرانی و کلاسیک انجام شد. روش کار: در این مطالعه مروری به روش کتابخانه­ای برای گردآوری داده ها، ابتدا تمامی علل اختلالات تخمک­گذاری بر اساس کتب مرجع طب کلاسیک مانند اسپیروف، دنفورث، نواک، ویلیامز استخراج و سپس در منابع الکترونیک مانند Scopus،  Pubmedو  Magiranبا کلید واژه­های فارسی عقر، ناباروری، نازایی و اختلالات تخمک­گذاری و کلید واژه های انگلیسی Infertility، Persian medicine و Ovulatory disorder جستجو انجام شد. فقط مطالعات بالینی و مروری به زبان های فارسی یا انگلیسی و در محدوده زمانی سال های ۲۰۱۷-۲۰۰۰ بررسی شدند. در نهایت علل کلی اختلالات تخمک­گذاری در مجموع منابع، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. یافته ها: همانطور که در طب کلاسیک سلامت محور مغز و تخمدان­ها در تخمک­گذاری اهمیت ویژه­ای دارد، در طب ایرانی نیز به این محور توجه جدی شده است. بر اساس متون طب ایرانی، علاوه بر تخمدان ها سلامت مغز، قلب، کبد و دستگاه گوارش نیز در تخمک­گذاری تاثیر دارد. حکمای طب ایرانی اختلالات تخمک گذاری را به دو دسته اختلالات در خود تخمک و اختلالات در مغز و دیگر اعضاء تقسیم بندی می کنند. بر اساس همین نظریه، بازگرداندن سلامتی دیگر اعضای بدن نیز برای درمان نازایی ضروری است. نتیجه گیری: علل کلی اختلالات تخمک­گذاری در طب ایرانی و کلاسیک تا حدودی شبیه هستند. تفاوت در علل جزئی است و اینکه طب ایرانی علاوه بر تخمدان ها به نقش اعضای دیگر نیز در ایجاد اختلالات تخمک­گذاری توجه ویژه ای دارد. بنابراین توجه به دیدگاه کل نگر طب ایرانی، اصلاح سبک زندگی و بهبود عملکرد همه اعضای بدن در کنار طب کلاسیک می­تواند در موفقیت درمان های ناباروری تاثیر گذار باشد.

کلیدواژه ها

اختلالات تخمک­گذاری, طب ایرانی, ناباروری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.