تاثیر تمرینات هوازی در نوبتهای صبح و عصر در زنان باردار بر ترکیب بدنی زنان باردار تا دو ماه پس از زایمان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 21، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-21-10_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رمضانپور

دانشیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.

آزاده لعلی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.

زهره امیرخانی

مربی گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: تمرینات ورزشی می­تواند با جلوگیری از افزایش بی رویه وزن طی بارداری، تضمین کننده سلامت مادر در حین بارداری و پس از آن باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه تاثیر ۱۲ هفته تمرین هوازی در نوبت­های صبح و عصر بر ترکیب بدنی زنان باردار تا ۲ ماه پس از زایمان انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی در سال ۱۳۹۶ بر روی ۹۰ زن باردار با سن بارداری ۲۵-۲۴ هفته در مشهد انجام شد. شرکت کنندگان در سه گروه تمرین هوازی صبح (۲۹ نفر)، تمرین هوازی عصر (۲۶ نفر) و گروه کنترل (۲۷ نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل ۱۲ هفته سه جلسه ای و مدت هر جلسه ۵۵-۳۵ دقیقه و شامل راه رفتن تداومی بود. شدت تمرین ۶۰% ضربان قلب ذخیره بیشینه در جلسات ابتدایی بود که به ۴۵% در جلسات پایانی کاهش یافت. پارامترهای درصد چربی بدن و شاخص توده بدنی مادر در ابتدا و انتهای پژوهش تعیین شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه۲۰) و آزمون­های کولموگروف اسمیرنوف، تی زوجی و آنووا انجام گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: ۱۲ هفته تمرین هوازی بر میانگین چربی بدن شرکت کنندگان تاثیر معناداری داشت (۰۲۰/۰=p)، ولی بین تمرین صبح و عصر تفاوت معناداری وجود نداشت (۴۲۲/۰=p). تمرین هوازی منتخب بر میانگین شاخص توده بدنی شرکت کنندگان تاثیر معناداری داشت (۰۲۲/۰=p)، ولی بین تمرین صبح و عصر تفاوت معناداری وجود نداشت (۲۹۳/۰=p). نتیجه گیری: پروتکل تمرینات هوازی، از افزایش بیش از حد چربی بدن زنان باردار جلوگیری نموده و موجب می­شود زنان باردار در حین بارداری، وزن گیری مطلوب تری داشته باشند.

کلیدواژه ها

تمرین هوازی, چربی بدن, شاخص توده بدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.