تاثیر اختصاصی کردن پیامهای آموزشی بر انتخاب نوع زایمان در زنان باردار: کارآزمایی بالینی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 21، شماره: 10
- کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-21-10_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 113
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
استادیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز، ایران.
مربی گروه آمار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
دانشیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده
مقدمه: زایمان به روش سزارین نسبت به زایمان طبیعی عوارض بیشتری دارد، اما شیوع آن بیشتر از نرخ توصیه شده سازمان جهانی بهداشت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اختصاصی کردن پیامهای آموزشی بر انتخاب نوع زایمان در زنان باردار انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو گروهه در سال ۱۳۹۵ بر روی ۷۲ زن در هفته ۲۵-۲۰ بارداری در شهر اصفهان انجام شد. افراد به دو گروه ۳۶ نفره آزمون و کنترل تقسیم شد. پیش آزمون به وسیله پرسشنامه متغیرهای آگاهی، نگرش، خودکارآمدی درک شده، حمایت اجتماعی درک شده و قصد زایمان در هر دو گروه انجام شد. سپس در گروه آزمون به هر زن و همسرش بر اساس نمره هر قسمت از پیش آزمون، پیامهای آموزشی اختصاصی در فایل کامپیوتری داده شد. در هفته ۳۷ بارداری، پس آزمون انجام شد و بعد از زایمان، نوع زایمان در پرسشنامه ثبت شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۲) و آزمون های تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و کای اسکوئر انجام شد. میزانp کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: قبل از مداخله آگاهی، نگرش، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و قصد نوع زایمان بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (۰۵/۰< p)، اما بعد از مداخله میانگین آنها در گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود (۰۰۱/۰> p). تغییر تصمیم قطعی زایمان واژینال در گروه آزمون از ۶/۳۰% به ۳/۵۸% و در گروه کنترل از ۱۶/۳۰% به ۱/۳۶% رسید که در گروه آزمون به طور معناداری بیشتر بود (۰۳/۰=p). نسبت زایمان طبیعی در گروه آزمون (۲/۷۲%) بیشتر از گروه کنترل (۸/۵۲%) بود (۰۴/۰=p). نتیجه گیری: پیامهای اختصاصی مبتنی بر آگاهی، خودکارآمدی، نگرش و حمایت اجتماعی درک شده باعث افزایش انتخاب روش زایمان طبیعی در زنان باردار می شود. برنامههای آموزشی بر اساس این عوامل روان شناختی برای هدایت مداخلات آموزشی در بارداری پیشنهاد میشود.کلیدواژه ها
آموزش, زایمان طبیعی, نوع زایماناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.