خونریزی بعد از زایمان واژینال: بروز، علل و عوامل خطر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 21، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-21-12_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازپری عاشوری

دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

معصومه کردی

استادیار گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

محمدتقی شاکری

استاد گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

فاطمه تارا

دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: خونریزی بعد از زایمان، یکی از علل عمده مرگ ومیر مادران در سراسر جهان است. شناسایی زنان در معرض خطر خونریزی بعد از زایمان، تیم پزشکی را برای تصمیم گیری های درمانی سریع تر که می تواند عوارض مادری را کاهش دهد، آماده می سازد، لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل خطر خونریزی به دنبال زایمان واژینال انجام شد. روش کار: این مطالعه تحلیلی مقطعی در سال ۱۳۹۶ بر روی ۶۰۰ زن مراجعه کننده به بیمارستان ام البنین (س) مشهد انجام شد. برای تعیین میزان خونریزی، پژوهشگر پس از زایمان نوزاد با استفاده از کیسه پلاستیکی جمع آوری خون و پد به مدت ۴ ساعت، حجم خون از دست رفته مادر را اندازه گیری و ثبت کرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۵) و آزمون های من ویتنی، تی مستقل، کای اسکوئر و دقیق فیشر انجام گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: خونریزی بعد از زایمان در ۳/۳۳% زایمان های انجام شده در این مطالعه رخ داد. بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون لوجستیک، بین نولی پاریتی (۸۲۱/۸-۸۷۰/۱:CI، ۹۸۷/۵:OR)، میزان هموگلوبین (۸۹۰/۲-۶۷۷/۱:CI، ۸۴۹/۱:OR) و پلاکت (۰۰۱/۳-۹۸۹/۱:CI، ۹۵۵/۲:OR)، نژاد افغانی (۶۴۴/۸-۱۴۱/۱:CI، ۶۴۵/۳:OR) و بربر (۶۴۵/۶-۴۵۲/۳:CI، ۹۵۸/۵:OR)، سابقه خونریزی بعد از زایمان (۵۹۷/۶-۵۷۰/۱:CI، ۵۶۲/۴:OR)، پره اکلامپسی (۱۱۴/۲۱-۸۳۱/۳:CI، ۱۲۶/۲۰:OR)، طول مرحله دوم (۶۷۴/۵-۲۶۵/۲:CI، ۴۵۲/۴:OR) و سوم (۳۲۵/۶-۸۵۷/۱:CI، ۶۲۰/۳:OR) زایمان، مصرف منیزیم سولفات (۱۰۱/۶۹-۴۷۱/۶۰:CI، ۱۰۷/۶۷:OR)، فشار قله رحم (۹۰۳/۵-۳۰۵/۳:CI، ۹۴۱/۴:OR)، زایمان با واکئوم (۸۳۱/۱۵-۰۰۳/۱۰:CI، ۱۲۳/۱۴:OR)، اپی زیاتومی (۳۴۹/۳-۱۳۶/۲:CI، ۱۴۳/۲:OR)، پارگی های دستگاه تناسلی (۹۵۰/۱۸-۱۵۲/۱۴:CI، ۸۸۹/۱۷:OR)، وزن جفت (۹۹۷/۳-۹۸۰/۲:CI، ۹۸۸/۳:OR)، وزن نوزاد (۸۵۰/۶-۶۴۱/۳:CI، ۰۲۵/۴:OR)، کوراژ (۲۲۴/۱۵-۵۲۰/۱۳:CI، ۰۰۵/۱۵:OR) و خونریزی بعد از زایمان ارتباط آماری معناداری وجود داشت. نتیجه گیری: مهم ترین علت خونریزی بعد از زایمان، آتونی رحم و مهم ترین عوامل خطر شامل: نولی پاریتی، نژاد افغانی و بربر، سابقه خونریزی بعد از زایمان، پره اکلامپسی، افزایش طول مرحله دوم و سوم زایمان، مصرف منیزیم سولفات، فشار قله رحم، زایمان با واکئوم، پارگی های دستگاه تناسلی، وزن جفت و نوزاد و کوراژ می باشد.

کلیدواژه ها

اتیولوژی, بروز, خونریزی بعد از زایمان, عوامل خطر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.