آنتی بادی های ضد آنتی ژن های سازگاری بافتی در زنان اهداءکننده خون با و بدون سابقه سقط

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 21، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-21-12_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه مستخدمین

کارشناس بیولوژی، مرکز تحقیقات انتقال خون، تهران، ایران.

مژگان شایگان

دانشیار گروه ایمونوهماتولوژی، مرکز تحقیقات انتقال خون، موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون، تهران، ایران.

لیلا کسراییان

دانشیار گروه میکروب شناسی، مرکز تحقیقات انتقال خون، موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون، شیراز، ایران.

عطیه خسروی

دانشجوی کارشناسی ارشد هماتولوژی، مرکز تحقیقات ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.

فاطمه یاری

دانشیار گروه ایمونولوژی، مرکز تحقیقات انتقال خون، موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون، تهران، ایران.

شهرزاد شایگان

کارشناس ارشد زیست شناسی/ میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرگچساران، ایران

چکیده

مقدمه: آنتی بادی های ضد آنتی ژن های سازگاری بافتی (HLA) طی آلوایمونیزاسیون به دنبال انتقال خون، حاملگی و یا پیوند اعضاء تولید می شوند. این آنتی بادی ها در سقط دخالت دارند و در افراد سالم غیرآلوایمونیزه نیز گزارش شده اند. آنتی بادی های ضد HLA منجر به برخی عوارض انتقال خون می شوند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی آنتی بادی های مذکور در اهداءکنندگان خون با تمرکز بر زنان (با و بدون سابقه حاملگی و سقط قبلی) انجام شد. روش کار: در این مطالعه توصیفی که در سال ۱۳۹۵ انجام شد، ۲۱۴ فرد اهداء کننده خون مراجعه کننده به مرکز انتقال خون تبریز در محدوه سنی ۶۲-۱۸ سال شامل ۵۷ زن (۶/۲۶%) با محدوده سنی ۵۹-۲۳ سال (با میانگین سن ۳/۹±۷/۳۸) و ۱۵۷ مرد (۴/۷۳%) با محدوده سنی ۶۲-۱۸ سال (با میانگین سن ۷/۹±۲/۳۶ سال) مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی آنتی بادی های ضدگلبول های سفید با استفاده از آزمایش PRA به روش لنفوسایتوتوکسیسیتی با کمپلمان (CDC) مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، تعداد حاملگی و سقط در زنان در فرم اطلاعاتی یادداشت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمون های کای دو و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: ۲۳ نفر (۷۵/۱۰%) شامل ۲۲ زن (۸ نفر بدون و ۱۴ نفر دارای سابقه حاملگی و سقط) و یک مرد، واکنش مثبت PRA داشته و سایر افراد منفی بودند. فراوانی موارد مثبت PRA در زنان بیشتر بود (۰۰۰۱/۰p< ). این آنتی بادی ها در زنان با سابقه قبلی حاملگی با تعداد حاملگی ارتباطی نداشتند، اما وفور آنتی بادی HLA و شدت واکنش مثبت PRA در دو گروه زنان با سابقه و بدون سابقه سقط اختلاف معناداری داشت (۰۰۱/۰p< ) و با تعداد سقط نیز ارتباط داشت (۰۰۰۱/۰p< ، ۵۲/۰=r). نتیجه گیری: تعداد سقط بر حساس شدن و یا ایمونیزاسیون طی حاملگی اثر دارد. با افزایش تعداد سقط، احتمال ایمونیزاسیون بیشتر می شود. این آنتی بادی ها در زنان سالم بدون سابقه حاملگی و مردان نیز مشاهده شد. تصمیم به ارزیابی پلاسمای مردان و زنان بدون سابقه قبلی حاملگی، قبل از تزریق نیاز به مطالعات سود و صرفه دارد.

کلیدواژه ها

آنتی بادی های HLA, اهداء کنندگان خون, Panel Reactive Antibody

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.