ارزیابی خسارت سوسک گرده خوار ریز Meligethes aeneus (Col.: Nitidulidae بر روی کلزا در استان مازندران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت کنترل آفات
  • کد COI اختصاصی: PESTMAN02_152
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2522
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن براری

دکتری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

علی اکبر کیهانیان

دکتری، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

شعبانعلی مافی پاشاکلایی

دکتری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

رضا ولی اله پور

دکتری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

چکیده

حشره کامل و لارو سوسک گرده خوار ریز Meligethes aeneus با تغذیه از گرده و غنچه کلزا موجب خسارت می‌گردند. در این طرح وجود رابطه بین جمعیت آفت و تعداد غلافهای عقیم و پسین تاثیر کاربرد حشره کش بر جمعیت آفت و میزان عملکرد بررسی گردید. این آزمایش با دو تیمار ( تیمار 1: سم‌پاشی با حشره کش دانیتول فن پروپاترین به میزان 1/5 لیتر در هکتار تیمار2: بدون سم‌پاشی ) در 4تکرار در سال‌های زراعی 86-1385 و 87-1386 در ایستگاه بایع کلا مازندران انجام گرفت. اندازه کرت ها 10× 10 متر و در هر کرت 4 کادر 1 متر مربعی در نظر گرفته شد. از زمان شروع غنچه دهی کلزا تعداد سه گیاه در هر کادر به طور تصادفی انتخاب و تعداد سوسک های موجود در آن‌ها هر هفته شمارش گردید . عملیات سم‌پاشی در سال اول در تاریخ‌های 17بهمن 9 و23اسفند 1385 و در سال دوم در 12، 19، 27، اسفند 1386 و 8فروردین 1387 انجام گرفت. حدود دو هفته پس از تشکیل آخرین غلاف ، پدر به غلاف پای سالم و غلاف های عقیم روی 12 گیاه در هر کرت شمارش گردید . به منظور اندازه‌گیری عملکرد محصول یک مترمربع از هر کرت برداشت ، دانه‌ها توزین و وزن 1000 دانه محاسبه گردید . نتایج نشان داد که تعداد سوسک مشاهده شده روی هر گیاه هم‌بستگی معنی داری با تعداد غلاف های عقیم هر گیاه دارد. سم‌پاشی گرچه موجب کاهش تراکم آفت گردید ولی در میزان عملکرد و وزن 1000 دانه چندان حرفی نداشت .

کلیدواژه ها

کلزا، سوسک گرده خوار، مازندران .Meligethes aeneus

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.