تبیین بازدارنده های توسعه کشاورزی در روستاهای شهرستان رستم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEER-10-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان بازیار

دانشجوی کارشناس ارشد توسعه ی روستایی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه یاسوج

مصطفی احمدوند

دانشیار ترویج و توسعه ی کشاورزی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه یاسوج

چکیده

توسعه بخش کشاورزی زمینه­ساز فعالیت و پیشرفت سایر بخش هاست. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش که به صورت پیمایش انجام شده، تبیین بازدارنده­های توسعه کشاورزی شهرستان رستم در استان فارس بود. جامعه آماری تحقیق شامل کشاورزان دهستان رستم دو از توابع شهرستان رستم بودند. برای این منظور، ابتدا تعداد خانوار روستاهای بالای بیست خانوار (۱۰ روستا) در دهستان مذکور شمارش شدند (۶۷۲ خانوار)، آنگاه بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد ۲۲۰ خانوار به عنوان نمونه برآورد و به صورت انتساب متناسب در بین روستاهای مذکور توزیع شدند. پرسشنامه مهم ترین ابزار جمع­آوری داده ها در تحقیق حاضر بود. روایی صوری پرسشنامه توسط پانلی از متخصصان مربوطه تایید شد و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (۸۳/۰=α) تایید گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی بهره گرفته شد. در این زمینه ابتدا به منظور اندازه­گیری انسجام درونی گویه­ها از آزمون KMO و آماره بارتلت استفاده شد. نتایج حاصل از محاسبات نشان داد که انسجام درونی گویه ها برای بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی مناسب (KMO برابر با ۷۰۶/۰) و آماره بارتلت معنادار (۰۰۱/۰=p) است. با توجه به ملاک کیسر، ده عامل با مقدار ویژه بالاتر از یک استخراج شده که ۴۹/۵۸ درصد از واریانس کل عامل­ها را تبیین می کنند. این ده عامل با نام های، اقتصادی، اجتماعی، تسهیلاتی، آب، آموزشی- ترویجی، سازمانی- مدیریتی، سرمایه­ای، برنامه ریزی، مشارکتی و فنی به عنوان بازدارنده­های توسعه کشاورزی در منطقه موردمطالعه نام گذاری شدند. در پایان با توجه به نتایج مطالعه، پیشنهادهایی برای فائق آمدن بر توسعه نیافتگی کشاورزی منطقه ارائه گردید.

کلیدواژه ها

بازدارنده, توسعه روستایی, توسعه کشاورزی, توسعه نیافتگی, شهرستان رستم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.