بررسی تأثیر آفت کش های مصرفی در باغات مرکبات روی مراحل مختلف زیستی کفشدوزک کریپتولموس (Cryptolaemus montrozieri Mulsant) در استان مازندران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت کنترل آفات
  • کد COI اختصاصی: PESTMAN02_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1775
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شعبانعلی مافی پاشاکلایی

دکترای مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران - ساری

حسین براری

دکتری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران - ساری

رضا ولی ااه پور

دکتری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران - ساری

محمد رضا بابایی

تجاری مرکز تحقیقات کشاورزی عمل به تقیه استان مازندران - ساری

چکیده

در این تحقیق اثر سمیت نسبی شش آفت کش ( درهای مختلف) متداول مصرفی در باغات مرکبات برروی مراحل مختلف زیستی کفشدوزک کریپتولموس طی سال‌های 1378 - 1377 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران بررسی شد. دیوارهای آزمایش عبارت بودند از آفت کش های آتربمفس ( 5/1 و 2 در هزار) ، آزینفوس متیل ( 1و2 در هزار) اتیون ( 2و3هزار) کلرپیریفوس ( 2و3 در هزار) بروموپروپیلات (1در هزار) روغن ولک ( 10 و 15 در هزار) و شاهد (آب) . تست و ارزیابی ظرفیت آفت کش را بر اساس روش‌های غوطه ور کردن و محلول پاشی در شرایط آزمایشگاهی مجید صحرایی صورت گرفت و آنالیز داده‌ها نشان داد که بین دیوارها درسطح یک در صد اختلاف معنی‌دار وجود دارد. نتایج حاصل از بررسی‌ها حاکی از اینست که سمیت حشره کش های آزینفوس متیل و آتریمفس توی حشرات بالغ کفشدوزک کریپتلموس 100 در صد بود که بر اساس روش استاندارد IOBC جز حشره کش طایفه‌ای سمی و بقیه حشره کش را جز سموم بدون خطر بودند. اثر فردیت آفت کش را آزمایش شده دو مرحله شفیرگی کفشدوزک کمتر از 20% بود که بر اساس روش استاندارد IOBC جز سموم بدون خطر تعیین گردیدند. در 30% مرگ‌ومیر دیوارهای مختلف روی لاروهای سن سه کفشدوزک کریپتولموس در شرایط آزمایشگاهی نشان داده به‌استثنای آتریمفس ( 5/1 در هزار) و آزینفوس متیل ( 2 در هزار) که میزان تلفات پیش از 5/87 در صد تعیین گردید میزان تلفات دیگر دیوارها کمتر از 50% بود. براساس روش استاندارد IOBC ساموئل آزینفوس متیل و آتریمفس جز حشره کش با سمیت متوسط و بقیه جز سموم بدون خطر تعیین گردیدند. در ادامه بررسی‌ها، اثر سمیت دیوارهای مورد آزمایش روی لاروهای سن سه کفشدوزک در شرایط تیم صحرایی (نهال‌های گلدانی) کمتر از 5/42 در صد بود و روغن ولک هیچ گونه اثر کشنده کی نداشته است که بر اساس روش استاندارد IOBC حشره کش تایر آزینفوس متیل و آتریمفس جز سموم با سمیت کند و بقیه جزو سموم بدون خطر تعیین شدند .

کلیدواژه ها

کفشدوزک کریپتولموس ، Cryptolaemus montrozieri ، سمیت ، آفت کش، مرکبات، مازندران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.