بررسی امکان کنترل بیولوژیک موریانه خرما Microcerotermes diversus Silvestri توسط قارچ بیمارگر Metarhizium anisopliae

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت کنترل آفات
  • کد COI اختصاصی: PESTMAN02_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1958
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر چراغی

دانشکده کشاورزی - دانشگاه شهید چمران اهواز -گروه گیاه پزشکی

بهزاد حبیب پور

دانش کارشناسی ارشد حشره شناس کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز - استادی

محمد سعید مصدق

گروه گیاه پزشکی - دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

منا شریفی فرد

دانش کارشناسی ارشد حشره شناس کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز - استادی

چکیده

موریانه Microcerotermes diversus Silvestri (Isoptera: Termitidae یکی از آفات مهم نخل خرما (Phoenix dactylifera L.) در کشورهای ایران ، عراق و عربستان سعودی است. این آفت شش، تن، ثابت ، دم برگ‌ها و خوشه‌های خرما آسیب می‌رساند. مدیریت معمول موریانه های زیرزمینی در ایران شامل استفاده از حشره کش های خاک کاربرد می‌باشد . با این حال استفاده مداوم از سموم شیمیایی در محیط زیست نگران کننده است. کنترل بیولوژیک می‌تواند به عنوان یکی از روش‌های جایگزین آفت کاوش‌های موجود در کنترل موریانه ها محسوب شود . قارچ Metarhizium anisopliae (Metschnikoff) Sorokin به عنوان عامل بیماری موسکاردین سبز حشرات، قارچی مهم در کنترل بیولوژیک حشرات آفت محسوب می‌شود. در این تحقیق کارایی قارچ M. anisopliae ، جدایه سراوان 001 DEMI در کنترل موریانه خرما M. diversus در آسمان غیر انتخابی به دو روش آغشته سازی و غوطه ور سازی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش‌ها نشان داد که 50LC و 90LC در روش آغشته سازی مقادیر بالاتری را در مقایسه با روش غوطه‌ور سازی دارند. همچنین میزان 50 LT و 90 LT در هر دو روش با افزایش غلظت سوسپانسیون اسپور قارچ روند کاهشی نشان دادند. این تحقیق نشان داد که قارچ M. anisopliae روی موریانه هدف تأثیرگذار بوده و قابلیت توسعه در مدیریت تلفیقی این آفت را دارد .

کلیدواژه ها

کنترل بیولوژیک، قارچ بیماری گر حشرات ، Microcerotermes ،Metarhizium anisopliae diversus

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.