مقایسه تفکر انتقادی در دانشجویان سال اول و سال آخر کارشناسی

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJME-2-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعباس حسینی

مسعود بهرامی

چکیده

مقدمه: مهارت های تفکر انتقادی برای رشته های علوم پزشکی لازم و ضروری است. این مهارت ها باید در آموزش های بالینی و در تمامی دوره های آموزش لحاظ گردد. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه تفکر انتقادی در دانشجویان سال اول و سال آخر مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال ۱۳۸۰ طرح ریزی گردید. روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است که تعداد ۲۰۰ نفر از دانشجویان سال اول و سال آخر (به ترتیب ۱۱۰ و ۹۰ نفر) مقطع کارشناسی پیوسته روزانه دانشکده های پرستاری و مامایی (۹۸ نفر)، بهداشت (۳۰ نفر)، مدیریت و اطلاع رسانی و پزشکی (۴۵ نفر) و توان بخشی (۲۷ نفر) دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب گردیدند. پرسشنامه تحقیق شامل دو بخش ویژگی واحدهای مورد پژوهش و سوالات مربوط به وضعیت تفکر انتقادی (۵۲ سوال) توسط خود آنان تکمیل گردید و داده ها با نرم افزار SPSS و با آزمون های آماری آنالیز واریانس، آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: میانگین نمره تفکر انتقادی دانشجویان سال اول در چهار دانشکده ۹/۱۹ و در دانشجویان سال آخر ۶/۲۱ بود. آزمون t بین نمره تفکر انتقادی دانشجویان سال اول با سال آخر تفاوت معنی داری را نشان داد. ضریب همبستگی اسپیرمن بین دقت در پاسخ گویی به سوالات با میانگین نمره تفکر انتقادی در سال آخری ها و آزمون آنالیز واریانس بین محل سکونت خانواده دانشجو با میانگین نمره تفکر انتقادی در سال اولی ها رابطه معنی داری را نشان داد. بحث: پایین بودن میانگین نمره تفکر انتقادی از حد متوسط در هر چهار دانشکده بین دانشجویان سال اول با یکدیگر و سال آخر با یکدیگر. بیانگر آن است که فرایندهای آموزشی و یادگیری باید به سمت افزایش و تقویت قوای تفکر و نقادی و موشکافی هر چه بیشتر سوق داده شود ولی یافته ها نشان داد که آموزش علوم پزشکی در دانشگاه علی رغم موانع موجود، بطور نسبی در افزایش این نوع تفکر موثر بوده است.

کلیدواژه ها

Critical Thinking, Students, Medical Education, تفکر انتقادی، دانشجویان، آموزشی پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.