تاثیر آموزش حضوری و جزوه در کاهش اضطراب مراجعه کنندگان ۲۵-۷ ساله به بخش اکوکاردیوگرافی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، دوره: 10، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJME-10-5_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی نجفی

محمدرضا ملک احمدی

سلیمان خیری

زهرا حسینی میرزایی

عارفه عرفان

چکیده

مقدمه: اکوکاردیوگرافی تست تشخیصی است که از امواج اولتراسوند برای تولید تصویر از عضلات قلبی و دریچه ها استفاده می شود.. اکوکاردیوگرافی یک سری اطلاعات مفید راجع به قلب و عملکرد آن را جهت درمان تامین می کند. اکوکاردیوگرافی، برای ارزیابی بیماری های دریچه ای قلب مفید است. با توجه به این که هیچ عارضه جانبی شناخته شده ای ندارد، این روش نیز مانند هر پروسه دیگری در پزشکی، با استرس و ناراحتی همراه خواهد بود. جلب اعتماد و از بین بردن استرس بیماران باید از لحظه اول برخورد آغاز شود. لذا در این پژوهش به اثرات مفید اکوکاردیوگرافی، عوارض جانبی احتمالی و روش انجام آن اشاره شده و تاثیر آموزش حضوری و جزوه در کاهش اضطراب بیماران مورد بررسی قرار گرفته است. روش ها: این مطالعه به صورت کارآزمایه بالینی و نمونه گیری در دسترس از کودکان ۲۵-۷ ساله ای است که به مرکز اکوکاردیوگرافی بیمارستان هاجر شهرکرد مراجعه کردند بود. ۹۰ نفر به صورت تصادفی به سه گروه ۳۰ نفری (یک گروه شاهد و دو گروه مورد) تقسیم شدند. آموزش های لازم در مورد اکوکاردیوگرافی به صورت پمفلت، جزوه و آموزش حضوری توسط پزشک به مدت ۱۵ دقیقه به بیماران دو گروه ارائه شد. پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر، یک بار قبل و بعد از آموزش و اکوکاردیوگرافی به بیمار داده شد. اطلاعات وارد نرم افزار SPSS گردید و توسط آزمون های مجذور کای، آنالیز واریانس و T زوج تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: اضطراب آشکار قبل از اکوکاردیوگرافی، در گروه آموزش دیده با پمفلت ۶/۹±۹/۴۷، گروه آموزش حضوری ۵/۱۱±۲/۴۸ و گروه کنترل ۱/۳۱±۵/۴۶ بوده است. گرچه میزان اضطراب آشکار و پنهان پس از اکوکاردیوگرافی کاهش یافت (۰۵/۰> P) اما تفاوتی در میزان اضطراب آشکار و پنهان پس از آموزش بین سه گروه آموزش دیده با پمفلت، گروه آموزش حضوری و گروه کنترل دیده نشد(۰۵/۰< P). نتیجه گیری: در تمامی گروه های آزمون، اضطراب آشکار بعد از اکوکاردیوگرافی به صورت معناداری از اضطراب قبل از اکوکاردیوگرافی کمتر شده است. اضطراب پنهان گر چه در گروه شاهد و گروه آموزش حضوری بعد از اکوکاردیوگرافی کاهش یافته است ولی در گروه آموزش دیده با پمفلت هیچ تغییری نکرده است. و در مجموع در هر سه گروه تفاوت معناداری نداشته است.

کلیدواژه ها

face-to-face education and Pamphlet and booklet,Echocardiography, stress., آموزش حضوری و جزوه، اضطراب، اکوکاردیوگرافی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.