اولین المپیاد ملی استدلال و تصمیم گیری در مدیریت نظام سلامت؛ گزارش یک تجربه

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، دوره: 10، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJME-10-5_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه هادیزاده

شهرام یزدانی

مسعود فردوسی

علی اکبر حقدوست

آرش رشیدیان

آرش حدادگر

علیرضا منجمی

شهرام توفیقی

میرعلیمحمد سبزقبائی

پیمان ادیبی

چکیده

مقدمه: مدیریت نظام سلامت به عنوان یکی از مهارت ها و وظایف اصلی ارائه دهندگان خدمات سلامت معرفی شده است، در حالیکه دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی برای این امر به خوبی تربیت نمی شوند و آموزش های لازم را فرا نمی گیرند. اولین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی با هدف ایجاد انگیزه کسب توانمندی های مدیریتی در دانشجویان رشته های مختلف ارائه دهنده خدمات سلامت، تقویت مهارت های استدلال و حل مساله در آنان و ترویج فرهنگ کارگروهی در یک محیط شاد و هیجان انگیز رقابتی در ایران طراحی گردید. روش ها: طراحی مدل المپیاد در چهار فاز تدوین چارچوب طراحی سوالات آزمون، تعیین موضوعات آزمون، طراحی سوالات و برگزاری آزمون و داوری صورت پذیرفت و در تابستان سال ۱۳۸۸ اولین المپیاد ملی دانشجویان علوم پزشکی در حیطه استدلال و تصمیم گیری در مدیریت نظام سلامت در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار گردید. دو روز اول این المپیاد که در ۵ روز و به صورت بازمنبع برگزار شد به رقابت های فردی اختصاص داشت و در سه روز باقیمانده که مرحله آزمون های گروهی المپیاد بود، شش گروه برتر با یکدیگر به رقابت پرداختند. نتایج: با بهره گیری از اساتید مختلف رشته های مرتبط و استفاده از متدهای مختلف کارگروهی در مدت ۱۹ ماه چارچوب طراحی سوالات آزمون با چهار هدف سنجش «قدرت استنباط مدیریتی» و «مهارت های حل مساله و استدلال» دانشجویان، سنجش «توانایی تصمیم گیری داوطلبان بر اساس نظرات متفاوت» و «قدرت تصمیم گیری آنها درشرایط وجود انتخاب های متعدد» تدوین گردید. موضوعات این المپیاد سیاست گذاری سلامت و اقتصاد سلامت و موضوع پروژه مرحله تیمی مشکلات موجود پیرامون اجرایی کردن نظام پزشک خانواده در کشور ایران تعیین گردید. در بخش انفرادی ۱۹۴ سوال و در قسمت گروهی ۳ سوال (تشریحی) مطرح شد. در این آزمون ۱۰۶ نفر دانشجوی رشته های مختلف علوم پزشکی از سراسر کشور شرکت کردند که از این میان ۷۱ نفر (۹۸/۶۶ درصد) دختر بودند. بیشترین تعداد دانشجویان شرکت کننده (۳۳ نفر) دانشجوی پزشکی بودند و سایر دانشجویان از رشته های پرستاری (۲۶ نفر)، مدیریت نظام سلامت (۲۰ نفر) و سایر رشته ها (۲۷ نفر) شرکت نموده بودند. نتیجه گیری: با توجه به اهمیت آشنایی دانشجویان علوم پزشکی با مباحث مدیریت نظام سلامت و اهمیت توانمند شدن این افراد در زمینه استدلال و تصمیم گیری، برگزاری چنین آزمون هایی می تواند برای نیل به این اهداف انگیزش زا و تسهیل گر باشد.

کلیدواژه ها

Science Olympiad, Reasoning, Health System Management, Health policy, Health economics, المپیاد علمی، استدلال، مدیریت نظام سلامت، سیاست گذاری سلامت، اقتصاد سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.