نیاز سنجی آموزشی بهورزان شاغل در خانه های بهداشت شبکه های بهداشت و درمان استان اصفهان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، دوره: 10، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJME-10-5_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدایت اله عسگری

مریم خیرمند

محمدحسین یارمحمدیان

محسن روحانی

صدیقه انصاری پور

چکیده

مقدمه: بررسی و شناخت نیاز های آموزشی پیش نیاز یک سیستم آموزشی موفق است معمولا این اقدام اولین گام در برنامه ریزی آموزشی و در واقع نخستین عامل ایجاد و تضمین اثربخشی برنامه های آموزش و بهسازی نیروهای ماهر و متخصص است. در نظام بهداشت و درمان کشور اولین رده نیروی انسانی در صف مقدم ارایه مراقبت های بهداشتی درمانی در روستاها بهورزان هستند ، لذا نیاز به تعیین اولویت برای برنامه ریزی و اجرای دوره ها مورد نیاز آموزشی برای این رده احساس می شد. روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی(نیازسنجی) در جمعیت ۱۶۲۱ نفری از بهورزان شاغل در خانه های بهداشت، مدیران و مربیان مراکز آموزش بهورزی شهرستان و کارشناسان ستاد شبکه های بهداشت و درمان شهرستان و استان اصفهان به روش سرشماری است که در آن داده ها با استفاده از الگوها و تکنیک های توافق سنجی گردآوری شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه با سوالات باز است که روایی آن از طریق مشورت با متخصصین تایید و پایایی آن از طریق دو نیمه کردن و محاسبه آلفا کرونباخ ۷۶ درصد به دست آمد. نتایج: بیشترین اولویت نیاز آموزش مورد توافق در شبکه ها از دیدگاه گروه هدف به ترتیب مربوط به: آموزش سلامت و مهارت های زندگی، بیماری های غیرواگیر، بیماری های واگیر، تغذیه و دارو، بهداشت محیط، بهداشت حرفه ای، بهداشت دهان و دندان بوده است. نتیجه گیری: بین نظرات کارشناسان ستادی، مربیان و بهورزان در مورد نیاز های آموزشی بهورزان توافق زیادی دیده نمی شود، این موضوع می تواند ناشی از ضعف در همکاری درون بخشی و کار تیمی در شبکه ها باشد که نتوانسته است دیدگاه مشترکی را در بین این سه گروه ایجاد نماید و ازطرفی ساختار شبکه به گونه ای است که نظرات آموزش گیرندگان (بهورزان)، ناظرین (کارشناسان شبکه) و مربیان بهورزی (آموزش دهندگان) در برنامه ریزی و آموزش بهورزان لحاظ نمی شود و هرچه شبکه از نظر تعداد واحدها و کارشناسان و مربیان و بهورزان بزرگتر باشد اختلاف نظر بیشتر است.

کلیدواژه ها

Educational needs assessment,Behvarz, Health Network, Delphi Technique, Tell Star Technique, Fish Bowl Technique, Concensus Assessment Model, نیازسنجی آموزشی،بهورز،تکنیک دلفای، تکنیک تل استار، تکنیک فیش باول،الگوهای توافق سنج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.