تاثیر آموزش ارتقای سلامت بر شیوه زندگی دانش آموزان مقطع دبیرستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJME-13-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا صفابخش

مهشید ناظم زاده

چکیده

مقدمه: امروزه بهبود شیوه زندگی و ارتقای سلامت یک نیاز اساسی برای جامعه بشری است. از عواملی که این نیاز را به ویژه در زمان نوجوانی محسوس تر می کند، افزایش بیماری های مزمن، عوارض و ناتوانی های ناشی از عادات رفتاری نادرست و غیر بهداشتی است. این مطالعه با هدف تاثیر آموزش ارتقای سلامت بر شیوه زندگی دانش آموزان دبیرستان های شهر زاهدان انجام شده است. روش ها: مطالعه حاضر، از نوع نیمه تجربی است و جامعه آماری آن دانش آموزان دبیرستان های شهر زاهدان درسال تحصیلی ۹۰-۸۹ بودند که از بین آنها ۴۰۰ نفر به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مساوی تجربی و شاهد قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ۵۲ آیتمی شیوه زندگی ارتقا دهنده سلامت واکر و پندر شامل ۶ بعد از شیوه زندگی بود که توسط هر دو گروه تکمیل گردید. سپس به گروه تجربی آموزش هایی در رابطه با ابعاد شیوه زندگی در سه جلسه به همراه دفترچه آموزشی داده شد و ۳ ماه بعد مجددا پرسشنامه توسط هر دوگروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید. نتایج: میانگین نمرات ابعاد شیوه زندگی گروه تجربی بعد از آموزش در ابعاد تغذیه (۴/۴±۵/۲۴)، رشد معنوی (۴±۵/۲۴)، مسوولیت در قبال سلامتی (۸/۴±۵/۲۰)، ارتباط بین فردی (۶/۳±۲/۲۶)، اداره استرس (۴±۱/۲۲) و فعالیت فیزیکی (۵±۸/۲۲) نسبت به گروه شاهد به ترتیب با مقادیر (۲/۴±۳/۲۴) و (۸/۳±۳/۲۴) و (۲/۵±۷/۲۰)، (۹/۳±۲/۲۶)، (۵±۲۱)، (۴/۵±۷/۲۱) تفاوت آماری معناداری نداشت. میانگین فعالیت فیزیکی دختران بعد از آموزش (۹/۴±۲/۲۴) نسبت به پسران (۱/۵±۵/۲۱) افزایش یافته بود (۰۰۰=P). نتیجه گیری: به نظر می رسد برای تغییر در شیوه زندگی نوجوانان، داشتن آگاهی کافی نیست و باید تدابیر دیگری برای تغییر رفتار اندیشید. تغییر در شیوه زندگی نیاز به فرصت های بیش تر، ایجاد انگیزه و امکانات لازم در جامعه دارد.

کلیدواژه ها

Education, Health Promotion, Lifestyle, High school students., آموزش، ارتقای سلامت، شیوه زندگی، دانش آموزان دبیرستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.