رابطه بین رفتار تیپ الف، شخصیت نوروتیک، منبع کنترل بیرونی و جو حاکم بر مدرسه با استرس شغلی معلمان مراکز استثنایی یزد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه کودکان استثنایی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEC-11-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم برزگر بفرویی

دانشگاه علامه طباطبایی

حسن خضری

IAU(Firoozabad branch)

چکیده

هدف: هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر در استرس معلمان مراکز استثنایی شهر یزد بود. روش: تعداد ۹۳ نفر از معلمان شاغل در این بخش، مورد آزمون قرار گرفتند. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از مقیاس استرس ادراک شده  کوهن و همکاران، مقیاس رفتار تیپ الف بورتنر، مقیاس مکان کنترل راتر، پرسشنامه ۱۰ ماده ای کریاکو جهت سنجش شخصیت نوروتیک و مقیاس جو حاکم بر مدرسه ریچارد آرنز استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون گام به گام با نرم افزار SPSS۱۳ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها:  یافته های پژوهش نشان داد که ۵/۳۵ درصد از معلمان مورد پژوهش، استرس بسیار بالا، ۵۷ درصد استرس متوسط و ۵/۷ درصد از آنان استرس پایین را گزارش دادند.  همچنین بین نمره متغیرهای شخصیت نوروتیک(۷۱۱/۰r=)، تیپ الف(۴۶۲/۰r=) و منبع کنترل بیرونی (۴۲۱/۰r=) با نمره استرس رابطه مستقیم و معنادار؛ و نیز، نمره جو حاکم بر مدرسه با نمره استرس(۳۴۷/۰-r=)، رابطه معکوس و معنادار به دست آمد .نتیجه گیری: با توجه به یافته های حاصل از این تحقیق به نظر می رسد ایجاد جوی مثبت در مدارس استثنایی و آموزش مهارتها و راهبردهای مقابله با ویژگیهای شخصیتی ناسالم می توان میزان استرس معلمان استثنایی را تا حد چشمگیری کاهش دهد.

کلیدواژه ها

Neurotic Personality Type, Type A, External locus of Control, School Climate, and Teacher Stress, تیپ شخصیتی نوروتیک, تیپ الف, منبع کنترل بیرونی, جو حاکم برمدرسه و استرس معلم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.