پیشامدها و پیامدهای تعهد هنجاری در دانشگاه ها

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-8-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید علی هاشمیان فر

علی ربانی

زهرا ماهر

چکیده

زمینه: پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل فرایند شکل گیری تعهد هنجاری و تاثیر آن بر تولید علمی دانشگاه اصفهان صورت گرفته است. در ابتدا عوامل موثر بر شکل گیری تعهد هنجاری از دیدگاه نظریه پردازان اجتماع علمی (همچون رندل کالینزو هاگستروم) شناسایی شده و سپس تاثیر تعهد هنجاری افراد بر میزان تولید علمی آنها با توجه به آرای نظریه پردازان ساختار هنجاری علم (از قبیل مرتن، رزنیک، کاناوو و ...) بررسی شده است. روش کار: روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایش می باشد و از شیوه نمونه گیری سهمیه ای استفاده شده است. جامعه آماری، کلیه اعضای هیئت علمی ، دانشجویان دکترا و دانشجویان سال دوم کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی ۹۰ – ۱۳۸۹ می باشند که تعدادشان برابر با ۲۸۶۵ نفر است و از میان آنها ۳۴۰ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها: در میان گروه های تحصیلی، گروه علوم پایه بالاترین میزان تولید علمی و گروه فنی و مهندسی پایین ترین تولید علمی را به خود اختصاص داده اند. همچنین رابطه مثبت و معناداری بین میزان تعهد هنجاری اساتید و دانشجویان و میزان تولید علمی آن ها در دانشگاه اصفهان وجود دارد و میزان تعاملات و ارتباطات و انرژی احساسی کارگزاران علمی دانشگاه اصفهان نیز یک رابطه مثبت و معنادار با تعهد هنجاری نشان می دهند. مدل معادله ساختاری تدوین شده نیز شاخص های برازش مطلوبی را کسب کرد و به این ترتیب می تواند به عنوان یک مدل پیشنهادی به منظور افزایش تعهد هنجاری در دانشگاه اصفهان ارائه شود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش، بهترین پیشنهاد، تقویت «تعاملات و ارتباطات» و «انرژی احساسی» دانشگاهیان است که منجر به تقویت تعهد هنجاری و در نتیجه تولید علمی آنها می شود.

کلیدواژه ها

Emotional energy, Interactions, Normative commitment, Scientific community, Scientific production., اجتماع علمی, انرژی احساسی, تعاملات و ارتباطات, تعهد هنجاری, تولید علمی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.