تحلیل رابطه پرسه زنی سایبری با تعدی غیراخلاقی سایبری و احساس شادکامی دانشجویان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-13-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمت اله مرزوقی

الهام حیدری

چکیده

زمینه: به نظر می رسد که استفاده غیر تحصیلی و گشت زنی های بی هدف در اینترنت می تواند عواقب منفی مانند قربانی شدن در برابر مزاحمت های غیراخلاقی سایبری و کاهش احساس شادی برای دانشجویان داشته باشد. لذا، هدف پژوهش تحلیل روابط رفتار «پرسه زنی سایبری» با «تعدی غیراخلاقی سایبری» و «احساس شادکامی» بود. روش: پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و نمونه تحقیق شامل ۱۹۷ نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس های سه گانه پرسه زنی سایبری، تعدی غیراخلاقی سایبری و احساس شادکامی بود که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین نمونه توزیع شود، و داده ها نیز با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند. یافته ها: پرسه زنی سایبری رابطه مثبت و معناداری با آسیب پذیری دانشجویان از تعدی های غیراخلاقی سایبری دارد. همچنین، پرسه زنی سایبری و آسیب پذیری از تعدی های غیراخلاقی سایبری رابطه منفی و معناداری با احساس شادکامی دانشجویان دارد. نتیجه گیری: با افزایش سطح آگاهی دانشجویان جهت کاهش پرسه زنی سایبری می توان آسیب پذیری از تعدی های غیراخلاقی سایبری را کاهش داد و زمینه استفاده بهینه از فضای سایبری را فراهم نمود و باعث افزایش احساس شادکامی دانشجویان شد.

کلیدواژه ها

Cyber loafing, Sense of happiness, Non-ethical cyber bullying, پرسه زنی سایبری, احساس شادکامی, تعدی غیراخلاقی‎ ‎سایبری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.