تحلیل روانشناختی تجلی یاس و ناامیدی در غزلیات کلیم کاشانی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله عرفانیات در ادب فارسی، دوره: 9، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_ERFAN-9-34_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساسان نجفی

Master of Science in Persian Language and Literature, Urmia University, Urmia, Iran.

سعید احمدی علیایی

Master of Science in Arts Research, lecturer at Urmia University,Urmia, Iran

چکیده

یاس و ناامیدی از رایج­ترین مضامین آثار ادبی و هنری ادبیات جهان است. شعر فارسی خاصه سرودهای کلیم کاشانی از این قاعده مستثنا نیست. این پژوهش بر آن است تا از دیدگاه روانشناختی، براساس «نظریه ناامیدی افسردگی» آبرامسون و همکاران، و براساس روش تحلیلی، به تحلیل عوامل و مولفه های ناامیدی در غزلیات کلیم کاشانی بپردازد.  نتایج به دست آمده نشان از آن دارد: عوامل نومیدی، در اشعار کلیم عبارتند از: ۱-  تجربیات تلخ و پرتشویش  ۲- کمبود عاطفی در زندگی کلیم که موجب بروز حس نومیدی در اشعار وی گشته است. با تامل در غزلیات کلیم کاشانی این مولفه­­ها دیده شد: ۱-منفی­نگری نسبت به خود، جهان و آینده. ۲- احساس شکست. ۳- نارضایتی از وضع موجود. ۴- انزوا ۵- مرگ دوستی ۶- غم مفرط. براساس تحلیل­های انجام گرفته می­توان ادعا کرد که حس نومیدی در غزلیات کلیم کاشانی با دیدگاهی انسان­گرا که اغلب بدون پشتوانه­ی الهی است، همراه شده است و بیت­هایی که مضامین توکل یا امید به رحمت الهی را داشته باشد، به ندرت دیده می­شود.

کلیدواژه ها

Kalim Kashani, psychology, disappointment, کلیم کاشانی, روانشناسی, یاس, ناامیدی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.