فراوانی خشونت خانگی بر زنان باردار شهر اراک (۱۳۸۹)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-13-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن شمسی

PhD Student in Health Education, Academic Instructor, Department of Health, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

اکرم بیاتی

Academic Instructor, Department of Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

چکیده

زمینه و هدف : خشونت خانگی از جنبه های مختلف، مادر و جنین را با خطر مواجه می سازد. توجه و مقابله با این مشکل و پیگیری از طریق آموزش و مشاوره که در بهبود سیر حاملگی و زایمان موثر می باشد؛ نیاز به اطلاعات پایه در زمینه شدت، فراوانی و عوامل موثر بر خشونت خانگی دارد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی و شدت خشونت خانگی بر زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی مقطعی روی ۴۰۰ زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک در سال ۱۳۸۹ انجام شد. افراد با استفاده از پرسشنامه پایا و روا و مصاحبه سازمان یافته مورد بررسی قرار گرفتند. ابعاد خشونت های فیزیکی، عاطفی، کلامی و مالی با توجه به شدت آنها و همچنین عوامل موثر در بروز خشونت و راهکارهای مقابله ای مادران با خشونت مورد بررسی قرار گرفتند. داده هابا استفاده از آزمون های کای اسکوئر ، توکی و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه تحلیل شدند. یافته ها : شیوع کلی خشونت در دوره بارداری ۳۴.۵ درصد تعیین شد. شیوع خشونت های عاطفی، کلامی، مالی و جسمی به ترتیب ۵۶درصد، ۴۸درصد، ۲۳درصد و ۱۱درصد تعیین گردید. ارتباط معنی دار آماری بین سن ازدواج (P< ۰.۰۳۵)، مدت زندگی مشترک (P< ۰.۰۱۸)، ازدواج فامیلی (P< ۰.۰۰۱)، سطح تحصیلات (P< ۰.۰۰۱)، شغل زن و شوهر (P< ۰.۰۰۱) با شیوع خشونت در طی بارداری دیده شد. نتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای خشونت خانگی در دوران بارداری می باشد. لذا پیشنهاد می شود همه درمانگاه های مراقبت از بارداری، زنان باردار را از نظر مواجهه با خشونت خانگی غربالگری نمایند و همچنین مشارکت منابع جامعه، آموزش پزشکان و زنان در معرض خطر و نیز اجرای برنامه های حمایتی برای زنان آسیب دیده توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Violence, Pregnancy, Women, خشونت, بارداری, زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.