آگاهی و عملکرد زنان نسبت به خوددرمانی با دارو براساس مدل اعتقاد بهداشتی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-13-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه پیرزاده

PhD Student in Health Education, Department of health education and promotion, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

غلامرضا شریفی راد

Professor, Department of of Health Education and Promotion, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

چکیده

زمینه و هدف : داروی بدون عارضه وجود ندارد و مصرف بی رویه و خودسرانه داروها به عوارض داروها می افزاید. این مطالعه به منظور تعیین آگاهی و عملکرد زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان نسبت به خوددرمانی با دارو براساس مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی مقطعی روی ۳۸۵ نفر از زنان مراجعه کننده به ۱۴ مرکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان در سال ۱۳۸۸ انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها مشتمل بر چهار قسمت (آگاهی، عملکرد و اجزای مختلف مدل اعتقاد بهداشتی) بود. داده ها توسط آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها : میانگین نمره آگاهی زنان در زمینه خوددرمانی ۱۳.۸۰+-۸۲.۹۷، میانگین حساسیت درک شده ۱۷.۱۱+-۷۲.۴۸، شدت درک شده ۱۴.۷۳+-۷۱.۶۰، منافع درک شده ۱۷.۱۳+-۶۸.۲۹ و موانع درک شده ۱۹.۶۷+-۶۱.۶۴ تعیین شد. ۸۶ درصد از زنان طی ۶ ماه گذشته حداقل در مورد یک بیماری خوددرمانی کرده بودند که شامل سرماخوردگی ۵۷.۶ درصد (۲۲۳ نفر)، سردرد ۵۳.۷ درصد (۲۰۸ نفر) و کم خونی ۱۳.۲ درصد (۵۱ نفر) بود. عمده ترین علل خوددرمانی نیز تجربه قبلی از بیماری و در دسترس بودن داروها بود. مهم ترین عامل پیشگیری کننده در زمینه خوددرمانی ترس از ابتلاء به عوارض ناشی از مصرف خودسرانه داروها بود. نتیجه گیری : این مطالعه نشان داد که می توان از میزان خوددرمانی با دارو از طریق افزایش آگاهی و آموزش اثرات جانبی داروها جلوگیری نمود.

کلیدواژه ها

Self - medication, Drug, Knowledge, Practice, Health Belief Model, خود درمانی, دارو, آگاهی, عملکرد, مدل اعتقاد بهداشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.