مقایسه معادله فریدوالد و روش اندازه گیری مستقیم در تعیین سطح سرمی LDL-C

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-14-4_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مراد رستمی

MSc in Biochemistry, Faculty of Medicine, Ahwaz Jondishapur University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran

محمد آبرومند

Assistant Professor, Department of Biochemistry, Faculty of Medicine, Ahwaz Jondishapur University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran

علیرضا خیراله

Assistant Professor, Department of Biochemistry, Faculty of Medicine, Ahwaz Jondishapur University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran

معصومه جرفی

MSc in Microbiology, Faculty of Medicine, Ahwaz Jondishapur University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran

رضا ملیحی

Bachlor of Nutrition Science, Faculty of Paramedical, Ahwaz Jondishapur University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran

مژگان نوربهبهانی

Bachlor of Laboratory Sciences, Faculty of Medicine, Ahwaz Jondishapur University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran

علیرضا جعفری

Bachlor of Laboratory Sciences, Faculty of Medicine, Ahwaz Jondishapur University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran

چکیده

زمینه و هدف : خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر (CHD)، متناسب با افزایش غلظت لیپوپروتئین LDL-C است. با توجه به گستردگی استفاده از معادله فریدوالد در تخمین میزان LDL-C در اغلب آزمایشگاه های کشور، این مطالعه به منظور کاربرد معادله اصلی و تصحیح شده فریدوالد در تعیین سطح سرمی LDL-C در مقایسه با روش اندازه گیری مستقیم انجام شد. روش بررسی : این مطالعه توصیفی روی ۵۹۸ نفر (۲۲۶ مرد و ۳۷۲ زن) از مراجعین به آزمایشگاه بیمارستان امام علی (ع) شهرستان اندیمشک برای ارزیابی صحت سلامت در سال ۱۳۸۸ انجام شد. از شرکت کنندگان در مطالعه ۸ میلی لیتر نمونه خون ناشتا اخذ شد. کلسترول تام (میلی گرم در دسی لیتر)، تری گلیسرید (میلی گرم در دسی لیتر)، HDL-C (میلی گرم در دسی لیتر)و LDL-C (میلی گرم در دسی لیتر) سرم با استفاده از کیت های شرکت پارس آزمون اندازه گیری شدند. برای تخمین میزان LDL-C از معادله فریدوالد (Friedwald) با مقدار K معادل ۳, ۳.۵, ۵ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-۱۸ و آزمون های ANOVA و Pearson correlation coefficient تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها : از مجموع ۵۹۸ نمونه سرم جمع آوری شده؛ ۳۷.۸% به مردان و ۶۲.۲% به زنان اختصاص داشت. میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۱۰.۷۷±۳۸.۰۸ سال بود. کمترین محدوده سنی ۲۱ سال و بیشترین محدوده سنی ۷۷ سال بود. میانگین و انحراف معیار تری گلیسرید با مقادیر مساوی و یا کمتر از ۱۵۰, ۲۰۱-۳۰۰ , ۳۰۱-۴۰۰ mg/dl در معادله فریدوالد با احتساب K مساوی ۵ به ترتیب ۸.۷۹±۱۳.۰۱- و ۱۳.۱۷±۱۷.۱۱- و ۱۸.۵۴±۱۸.۶۳- و با احتساب K مساوی ۳ به ترتیب ۱۲.۰۴±۰.۳۹- ، ۱۸.۵۵±۰.۰۷۸- و ۰.۰۴±۲۵.۵۵ تعیین شد. همچنین با احتساب K مساوی ۳ برای تری گلیسرید ۱۵۱-۲۰۰ mg/dl برابر ۱۰.۵۴±۹.۷۲- و با احتساب K مساوی ۳.۵ برابر ۱۳.۷۰±۰.۸۲ تعیین شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که نتایج حاصل از مقایسه روش مستقیم اندازه گیری و محاسبه شده LDL-C از طریق معادله فریدوالد در محدوده های تری گلیسرید مساوی و یا کمتر از ۱۵۰, ۱۵۱-۲۰۰, ۲۰۱-۳۰۰, ۳۰۱-۴۰۰ mg/dl ، دارای ضریب همبستگی پیرسون به ترتیب ۰.۹۸۲, ۰.۹۹۱, .۰۹۹۱, ۰.۹۷۵ تعیین شد. نتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از روش اندازه گیری مستقیم LDL-C به معادله فریدوالد برتری دارد. چنانچه استفاده از روش اندازه گیری مستقیم LDL-C مقدور نباشد؛ استفاده از معادله تصحیح شده فریدوالد (K مساوی ۳) توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

LDL-C, Direct measurement, Friedwald formula, LDL-C, اندازه گیری مستقیم, معادله فریدوالد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.