اثربخشی آموزش فرزندپروری والدین بر کاهش علایم اختلال سلوک و بهبود سبک های فرزندپروری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-17-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه سهرابی

Ph.D Candidate in Psychology, Young Researchers and Elite Club, Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad, Iran

زینب خانجانی

Associate Professor, Department of Psychology, University of Tabriz, Tabriz, Iran

شیرین زینالی

Ph.D Candidate in Psychology, University of Tabriz, Tabriz, Iran

چکیده

زمینه و هدف : حل مشکلات روان شناختی کودکان و نوجوانان نه تنها جنبه درمانی دارد؛ بلکه نوعی پیشگیری محسوب می شود. عمده ترین اختلالات دوران کودکی که باعث مراجعه به متخصصین بهداشت روانی می شود؛ از نوع اختلالات رفتاری بوده و شایع ترین آن اختلال سلوک است. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی آموزش والدین بر کاهش علایم اختلال سلوک و بهبود سبک های فرزندپروری والدین نوجوانان ۱۶-۱۴ ساله انجام شد. روش بررسی : در این کارآزمایی بالینی ۳۲ نوجوان به همراه والدین پس از تشخیص علایم اختلال سلوک به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. از پرسشنامه علایم مرضی (CSI-۴) و پرسشنامه شیوه های فرزندپروری Robinson در مراحل پیش آزمون و پس آزمون و برنامه مداخله فرزندپروری نوجوانان (ساندرز، ۲۰۰۶) به عنوان بسته آموزشی استفاده شد. یافته ها : علایم سلوک در پس آزمون پس از تعدیل با نمرات پیش آزمون کاهش آماری معنی داری نشان داد (P< ۰.۰۵). همچنین در سبک اقتدارمنش فرزندپروری والدین افزایش آماری معنی دار و در سبک سهل گیرانه و استبدادی کاهش آماری معنی داری در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (P< ۰.۰۵). نتیجه گیری : آموزش فرزندپروری علاوه بر بهبود روابط عاطفی میان والدین و فرزندان به عنوان یک مداخله موثر در درمان اختلالات رفتاری کودکان و نوجوانان مطرح است.

کلیدواژه ها

Parent management training, Adolescent, Conduct disorder, آموزش فرزندپروری, نوجوانان, اختلال سلوک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.