اثر رژیم غذایی حاوی کنجاله سویا بر هیستولوژی و هیستومورفومتری پرزهای روده کوچک و مقادیر سرمی کلسیم، فسفر و گلوکز موش های آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-18-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین فاضلی پور

Professor, Department of Anatomy, Tehran Medical Science Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

زهرا طوطیان

Professor, Department of Basic Sciences, Faculty of Veterrinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

محمدتقی شیبانی

Associate Professor, Department of Basic Sciences, Faculty of Veterrinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

جمشید رزم یار

Associate Professor, Department of Clinical Sciences, Faculty of Veterrinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

ریحانه هوشمند عباسی

Anatomist, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran

مرضیه مینائی

Physiologist, Department of Physiology, Tehran Medical Science Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

شیوا کیانی

General Physician, Tehran Medical Science Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف : سویا به عنوان یک پروتئین ارزان قیمت و بدون عوارض جانبی در صنعت غذا معرفی شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر رژیم غذایی حاوی کنجاله سویا بر هیستولوژی و هیستومورفومتری پرزهای روده کوچک و مقادیر سرمی کلسیم، فسفر و گلوکز موش های آزمایشگاهی انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه تجربی ۳۰ سر موش آزمایشگاهی نابالغ ماده نژاد BALB/c در سن سه هفتگی انتخاب شدند. حیوانات در سه گروه ده تایی کنترل، گروه تجربی اول و دوم قرار گرفتند. گروه کنترل تحت رژیم غذایی با پروتئین کامل قرار گرفت. گروه تجربی اول و دوم تحت رژیم غذایی با پروتئین کامل به ترتیب شامل ۴۰ درصد و ۲۰ درصد کنجاله سویه قرار گرفتند. پس از سه ماه موش ها بیهوش و از قلب آنها برای تعیین سطح کلسیم، فسفر و گلوکز سرم خونگیری به عمل آمد. سپس مقاطع بافتی از دوازدهه آنها تهیه و به روش هماتوکسیلین - ائوزین رنگ آمیزی و مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها : در ساختار بافتی دیواره دئودنوم گروه کنترل در مقایسه با گروه های تجربی به جز چند نمونه که درجاتی از تخریب راس پرزها را نشان دادند؛ تغییر قابل توجهی مشاهده نشد. در ارزیابی هیستومورفومتریک، ضخامت زیرمخاط و عضلات گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش آماری معنی داری یافت (P< ۰.۰۵). ارتفاع کرپیت ها و سطح سرمی گلوکز گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنی داری داشت (P< ۰.۰۵) و میزان کلسیم گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری یافت (P< ۰.۰۵)؛ ولی میزان فسفر گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل تغییری نشان نداد. نتیجه گیری : مصرف طولانی مدت سویا می تواند تغییرات معنی داری بر میزان کلسیم و گلوکز سرم خون و ضخامت لایه عضلانی، زیرمخاط، ارتفاع کرک ها و عمق کریپت های دئودنوم ایجاد نماید.

کلیدواژه ها

Soybean, Histomorphometric, Villi, Duodenum, Calcium, Glucose, Rat, سویا, هیستومورفومتریک, پرز, دوازدهه, کلسیم, گلوکز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.