بیماری کالاآزار در شهرستان مراوه تپه، استان گلستان : گزارش هفت مورد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-19-2_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی قربانی

Assistant Professor, Non-communicable Diseases Research Center, Alborz University of Medical Sciences, Karaj, Iran

فاطمه چراغعلی

Assistant Professor, Department of Pediatrics, School of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

ایوب صوفی زاده

Medical Entomology and Vector Control, Infectious Diseases Research Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

عبدالحلیم یاپنگ غراوی

Public Health, Maraveh Tapeh Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

منیره چرابین

Public Health Kalaleh Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

محمود یاپنگ غراوی

Public Health Kalaleh Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

چکیده

بیماری لیشمانیوز احشایی (کالاآزار) یکی از مهم ترین بیماری های تک یاخته ای ناقل زاد است که به وسیله پشه خاکی ها به انسان منتقل می شود. در این مقاله هفت مورد بیماری کالاآزار در شهرستان مراوه تپه در استان گلستان طی سال های ۱۳۸۶ لغایت ۱۳۹۴ گزارش می گردد. با استفاده از Geographical Information System (GIS) روستاهایی که موارد مثبت بیماری از آنها گزارش شده بود؛ مکان یابی شد. مختصات جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا و شرایط جغرافیایی آنها استخراج شد و روستاهای دارای شرایط مشابه این روستاها، به عنوان روستاهای در معرض خطر انتقال بیماری کالاآزار در نظر گرفته شد. همگی بیماران مبتلا دارای سن زیر ۶ سال بوده و دارای تب، بزرگی طحال و کمتر از حد طبیعی بودن میزان هموگلوبین و پلاکت بودند. این موارد از ۶ روستا در سه دهستان شهرستان گزارش شده بودند. همگی این روستاها در مناطق گرم و خشک شهرستان قرار داشته و از لحاظ توپوگرافیک بیشتر آنها دارای شرایط کوهپایه ای یا نیمه کوهستانی با ارتفاع بالاتری نسبت به بقیه روستاها بودند. تعداد ۵۲ روستای شهرستان، به عنوان روستاهای مستعد گزارش بیماری کالاآزار معرفی شدند. بیماری کالاآزار به صورت اسپورادیک در شهرستان مراوه تپه در جریان بوده و بیماریابی مداوم روستاهای این شهرستان برای تشخیص و درمان به موقع مبتلایان ضروری است.

کلیدواژه ها

Kala-azar, Visceral Leishmaniasis, Epidemiology, Iran, کالاآزار, لیشمانیوز احشایی, اپیدمیولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.