ارتباط بین میزان بارش و دمای محیط با میزان بروز انواع سرطان در استان گلستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-19-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطیه امین زاده

Climatology in Environmental Planning (Natural Geography), Golestan Meteorological Organization, Gorgan, Iran

مهرداد رمضان پور

Assistant Professor, PhD in Climatology, Chalus Branch, Islamic Azad University, Ghalus, Iran

عبدالجبار ملاعرازی

Agricultural Meteorologist, Golestan Meteorological Organization, Gorgan, Iran

فاطمه قاسمی کبریا

M.Sc in Microbiology, Golestan Research Center Gastroenterology and Hepatology, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

غلامرضا روشندل

Assistant Professor, Epidemiologist, Golestan Research Center of Gastroenterology and Hepatology, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

چکیده

زمینه و هدف : استان گلستان به عنوان یک منطقه با بروز بالای سرطان شناخته شده است. تفاوت های اقلیمی شامل تفاوت در بارش، دما و رطوبت می تواند بر نوع پوشش گیاهی، نوع تغذیه و سبک زندگی ساکنین منطقه تاثیر بگذارد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین میزان بارش و دمای محیط با میزان بروز انواع سرطان در استان گلستان انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه توصیفی - تحلیلی داده های مربوط به خصوصیات اقلیمی استان گلستان طی سال های ۸۸-۱۳۸۳ از ۱۹ ایستگاه هواشناسی در سراسر استان جمع آوری شد. داده های مربوط به بروز سرطان از واحد ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت استان گلستان نیز جمع آوری گردید. یافته ها : میزان بروز در تمام سرطان ها در مناطق با اقلیم خشک که بیشتر شرق و ناحیه ترکمن صحرا را شامل می شود؛ بیش از مناطق با اقلیم مرطوب بود (P< ۰.۰۵). همبستگی معکوس معنی داری بین میزان بارندگی و میزان بروز سرطان مری یافت شد (ضریب همبستگی پیرسون r=-۰.۶۴ و P=۰.۰۴). میانگین میزان بارندگی در منطقه پرخطر (۳۷۱.۲+-۸۶.۷) بروز سرطان مری نسبت به منطقه کم خطر (۶۵۷.۶+-۱۴۶.۱) به طور معنی داری کمتر بود (P< ۰.۰۵). میزان بروز سرطان معده (P< ۰.۰۵) و سرطان مری (غیرمعنی دار) در مناطق با اقلیم خشک بیشتر از مناطق با اقلیم مرطوب بود. میزان بروز سرطان روده در اقلیم خشک (غیرمعنی دار) بیشتر از اقلیم مرطوب و میزان بروز سرطان پستان در اقلیم خشک (غیرمعنی دار) کمتر از مناطق مرطوب بود. نتیجه گیری : با توجه به نتایج این مطالعه، عوامل محیطی از جمله اقلیم خشک و کم باران می توانند به عنوان یکی از علل احتمالی بروز بالای سرطان ها در استان گلستان مطرح شوند.

کلیدواژه ها

Cancer, Rainfall, Temperature, Golestan province, Iran, سرطان, بارش, دما, استان گلستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.