مقایسه تمرینات هوازی به دو روش تناوبی و تداومی بر سطح سرمی فریتین و آهن موش های صحرایی دیابتیک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-23-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد پرستش

Assistant Professor, Department of Sports Physiology and Pathology, Faculty of Sport Sciences, Arak University, Arak, Iran.

شهین امیدی

M.Sc in Sport Physiology, Faculty of Sport Sciences, Arak University, Arak, Iran.

اسفندیار خسروی زاده

Associate Professor, Department of Sports Management, Faculty of Sport Sciences, Arak University, Arak, Iran.

عباس صارمی

Associate Professor, Department of Sports Physiology and Pathology, Faculty of Sport Sciences, Arak University, Arak, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: افزایش سطح فریتین در پاتوژنز دیابت می تواند نقش داشته باشد. این مطالعه به منظور مقایسه تمرینات هوازی به دو روش تناوبی و تداومی بر سطح سرمی فریتین و آهن موش های صحرایی نر دیابتیک انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی ۲۸ سر موش صحرایی نژاد ویستار در محدوده وزنی ۵۴±۲۰۵ گرم به صورت تصادفی در ۴ گروه شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابتی توام با تمرین هوازی تناوبی و دیابتی توام با تمرین هوازی تداومی تقسیم شدند. گروههای دیابتی تمرین هوازی تناوبی و هوازی تداومی را یک هفته بعد از القاء دیابت توسط استرپتوزوتوسین و نیکوتینآمید، به مدت ۱۰ هفته به وسیله تردمیل انجام دادند. ۲۴ ساعت بعد از آخرین جلسه سرم خون موش‎های صحرایی برای بررسی متغیرهای خونی (فریتین ،آهن و گلوکز سرم) جمعآوری شد و شاخص مقاومت به انسولین برای هر حیوان تعیین گردید. یافته ها: القاء دیابت موجب افزایش آماری معنی دار سطح سرمی فریتین و آهن در گروه دیابتی کنترل نسبت به گروه کنترل سالم شد (P< ۰.۰۵). تمرین هوازی تناوبی و هوازی تداومی موجب کاهش معنی دار گلوکز سرم ناشتا، سطح سرمی فریتین، آهن و شاخص مقاومت به انسولین در گروههای تمرینی دیابتی نسبت به گروه کنترل دیابتی شد (P< ۰.۰۵). بین تغییرات حاصل شده در دو روش تمرینی تناوبی و تداومی تفاوت آماری معنی داری در متغیرهای وابسته مشاهده نشد. نتیجه گیری: دو روش تمرینی هوازی تناوبی و تداومی در موشهای صحرای دیابتیک با کاهش سطح سرمی فریتین و آهن و همچنین بهبود گلوکز سرم ناشتا و انسولین سرمی، موجب کاهش شاخص مقاومت به انسولین و بهبود وضعیت گلیسمی موش‎های صحرایی دیابتی می گردد.

کلیدواژه ها

Exercise, Ferritin, Iron, Diabetes Mellitus Type ۲, Rats, تمرین ورزشی, فریتین, آهن, دیابت تیپ II, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.