مدل راهبردی طالبان در روند دولت سازی دوم در افغانستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه رهیافت های سیاسی و بین المللی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJPO-14-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا عالیشاهی

دکتری علوم سیاسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

ندا حسن پور

دکتری مدیریت، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

کرم سینا

استادیار مدیریت، دانشکده فنی امام محمد باقر (ع) ساری، ساری، ایران

چکیده

در این تحقیق، هدف نویسندگان ارائه پاسخی مستدل به این سوال است که مدل راهبردی طالبان در روند دولت سازی دوم در افغانستان مبتنی بر چه مولفه هایی است و این امر چه چالش ها و فرصت هایی برای ایران در پی دارد؟ روش تحقیق از نوع کیفی با ماهیت اکتشافی است. جامعه آماری مقاله حاضر نخبگان و پژوهشگران حوزه علوم سیاسی، مطالعات منطقه ای، روابط بین الملل و ژئوپلیتیک است که با استفاده از روش نمونه گیری نظری و هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری با ۴۰ خبره مصاحبه عمیق انجام شد و در بخش کمی، برای سنجش مدل پرسشنامه محقق ساخته ای با روش نمونه گیری در دسترس در بین ۹۰ نفر از نمونه ها توزیع گردید. داده ها در بخش کیفی با روش کیفی تئوری داده نیاد و نرم افزار MAXQDA۱۰ و در بخش کمی با روش معادلات ساختاری، الگوریتم حداقل مربعات جزیی با نرم افزار SMART PLS تحلیل گردید.یافته ها حاکی از آن است که مدل راهبردی طالبان در دولت سازی دوم افغانستان دارای ۱۱ مولفه و ۳۵ شاخص به شرح ذیل می باشد: شرایط علی (۱.حضور نیروهای امریکایی و ناتو ۲. شکست روند دولت سازی در افغانستان)؛ شرایط زمینه ای (۳. تاکید بر تحقق دولت اسلامی  ۴. تلاش برای تقویت پایگاه اجتماعی و مردمی)؛ شرایط راهبردی (۵. تلاش برای تحقق دولت اسلامی اعتدالگرا ۶. تلاش برای وحدت قومیتی در افغانستان ۷. تلاش برای ائتلاف با قدرت های منطقه ای)؛ شرایط مداخله گر (۸. حمله مجدد ائتلاف بین المللی به افغانستان ۹. تشدید تقابل گرایی طالبان و داعش) و پیامدها (۱۰. فرصت های ایران ۱۱. چالش های ایران) است.

کلیدواژه ها

افغانستان, رادیکالیسم , دولت سازی, طالبان, مدل راهبردی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.