رفتار غیرخطی (Pushover) سازه های فولادی تحت تاثیر مهاربندهای BRB و CBF

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم کاربردی در مهندسی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SASE-8-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهرام عسکری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی عمران، واحد صفادشت، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول)

محمد امامی کورنده

استادیار؛ گروه مهندسی عمران، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

تحلیل استاتیکی غیرخطی (Pushover) به عنوان یک تحلیل مناسب در زمینه رفتار غیرخطی سازه های فولادی مطرح است. مهاربند نیز در کنترل رفتار جانبی این سازه ها مهمترین عضو سازه ای است. در این مقاله دو سازه فولادی ۵ و ۱۰ طبقه در نرم-افزار Etabs مورد مدلسازی قرار گرفته است. این نرم افزار جهت طراحی اولیه عناصر سازه ای انتخاب شده است و سپس با استفاده از نرم افزار Perform-۳D رفتار استاتیکی غیرخطی آنها با دو مهاربند BRB و CBF ارزیابی شده است. نتیجه ی این تحقیق و مطالعات نشان می دهد که سازه های مقاوم شده با بادبند های کمانش ناپذیر، دارای مستهلک شدن و جذب بالای انرژی نیروهای جانبی و مشاهده رفتاری یکسان در فشار و کشش است. در سازه های ۵ و ۱۰ طبقه با مهاربند هم مرکز (CBF) طراحی شده تغییر مکان هدف بعد از معیار پذیرش LS-Brace قرار می گیرد، اما در سازه های ۵ و ۱۰ طبقه بهسازی شده با مهاربند BRB، معیارهای پذیرش LS و CP بعد از تغییر مکان هدف قرار می گیرد، با توجه به اینکه ساختمان های طراحی شده ازلحاظ گروه بندی ساختمان ها طبق استاندارد ۲۸۰۰، در گروه ساختمان های بااهمیت متوسط قرار دارند، بنابراین نتایج بدست آمده قابل قبول می باشند. همچنین نتایج نشان می دهد که مهاربند کمانش ناپذیر نسبت به مهاربند هم مرکز رفتار چرخه ای پایدارتری تحت اثر زلزله از خود نشان می دهد. همچنین سطح زیر منحنی هیسترزیس در مهاربند کمانش ناپذیر از مهاربند هم مرکز بیشتر است.

کلیدواژه ها

ساختمان فولادی، مهاربند همگرا، مهاربند کمانش ناپذیر، تحلیل استاتیکی غیرخطی، منحنی هیسترسیز.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.