بررسی نقش آموزش ضمن خدمت کارکنان در بهره وری و توسعه اهداف سازمان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 5، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-5-55_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا محمدخانی

مدیر دبیرستان دخترانه منطقه بهارستان تهران

چکیده

سازمان ها و نهادهای مختلف در هر جامعه ای معمولا بر اساس نیازهای مشخصی تشکیل و گسترش می یابند. بنابراین هدف هر سازمان نشانه نیازهای مشخصی است که برای ادامه حیات اجتماعی لازم است و تا زمانی که این نیازها باشند، سازمان ها نیز حیات و موجودیت دارند و با فعالیت های خود، در راستای رفع این نیازها حرکت می کنند. بررسی نحوه شکل گیری تحول سازمان های بشری، نشان می دهد که در گذشته به علت سادگی جوامع و فناوری محدود، ساختار و کارکرد سازمان ها نیز عموما ساده و ابتدایی بوده است. در واقع هر فردی می توانست ظرف مدت کوتاهی از طریق کارآموزی یا آموزش های استاد – شاگردی برای شغل های خاص آماده شود. در هر حال به دلیل تغییر و تحول در ابعاد مختلف زندگی بشری، بخصوص پس از انقلاب صنعتی که چهره ی ویژه ای به مشاغل و حرفه ها بخشید، آموزش استاد – شاگردی توانایی خود را برای آماده سازی افراد جهت تصدی مشاغل مختلف از دست داد (فتحی واجارگاه، ۱۳۸۹). آموزش ضمن خدمت به معنای تغییر دانش کارکنان، نحوه انجام کار، تغییر نگرش کارکنان نسبت به کار، تغییر نگرش کارکنان نسبت به همکاران و سرپرستان است. آموزش موثرترین وسیله برای تربیت و تجهیز نیروی انسانی و تامین تخصص های مورد نیاز بخش دولتی است (محمدی، ۱۳۹۰). در سال های اخیر کیفیت گرایی کارکنان یکی از دغدغه های اصلی مدیران سازمان ها شده است. شدت رقابت باعث شده تا ایجاد مزیت نسبی در سازمان در گرو پایداری، دوام و نیز در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازارها باشد که بر این اساس، در سازمان می بایست در قیاس با رقبا ضمن حفظ شرایط ایده آل رقابتی کیفیت خدمات را نیز مد نظر قرار داد و در واقع کارکنان باکیفیت می توانند سازمان را در این امر یاری نمایند. نیروی انسانی به لحاظ برخورداری از قدرت اندیشه، خلاقیت و نوآوری بزرگ ترین دارائی هر سازمانی محسوب می شود. چرا که هرگونه بهبود و پیشرفت در سیستم های فنی و سازمانی توسط نیروی انسانی صورت می گیرد. قدرت تفکر و اندیشه های کارکنان در سازمان، سرمایه نهفته و راکد سازمان است. هر سازمان و مدیریتی بتواند از این سرمایه های نهفته بیشترین و بهترین استفاده را بکند به همان اندازه امکان رشد و توسعه نیز به آسانی و سهولت ایجاد می گردد. (افضل خانی و نجات، ۱۳۹۳). امروزه ضرورت برگزاری دوره های مختلف آموزشی برای کارکنان و مدیران بر همه کاملا روشن است. سازمان ها هر ساله مبالغ هنگفتی را برای برگزاری دوره های آموزشی هزینه می کنند، اما یکی از مسائل مهم و اصلی که ذهن مجریان و برنامه ریزان سازمان ها را مشغول کرده، اطلاع از میزان اثربخش بودن این دوره های آموزشی است. این دغدغه هر روز پررنگ تر شده و ابعاد تازه ای به خود می گیرد.

کلیدواژه ها

آموزش، اهداف سازمانی، خدمت کارکنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.