مقایسه اثربخشی تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجمه ای (tDCS) با حساسیت زدایی حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR) بر اختلال استرس پس از ضربه (PTSD) مزمن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 23، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-23-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رضایی

Department of Psychology, Birjand University, Birjand, Iran

محمدجواد احمدی زاده

Behavioral Science Research Center, Life Style Institute, Baqiyatallah University of Medical Science, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: تحریک الکتریکی جریان مسقیم فراجمجمه ­ای (tDCS) یک روش درمانی غیرتهاجمی است. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی tDCS و مقایسه آن با حساسیت زدایی حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR) بر کاهش نشانه­ های اختلال استرس پس از ضربه (PTSD) بود. روش ها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی دوسوکور با طرح پیش ­آزمون پس ­آزمون با گروه کنترل بود. جامعه­ آماری شامل بیماران مبتلا به PTSD بودند که به مرکز علوم اعصاب شناختی آتیه و بیمارستان بقیه ­الله الاعظم (۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷) مراجعه کرده بودند. از میان آن ها ۴۴ نفر به روش نمونه­ گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۴=EMDR، ۱۵=tDCS فعال) و گروه کنترل (۱۵=tDCS ساختگی) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل فهرست اختلال استرس پس از ضربه (PCL-۵) بود. گروه های tDCS فعال و کنترل به مدت ۱۰ جلسه تحریک دوجانبه واقعی و ساختگی (۲Am، ناحیه خلفی-جانبی پیش­ پیشانی) را دریافت کردند. گروه EMDR نیز ۵ جلسه درمان EMDR را دریافت کرد. داده­ ها نیز به وسیله روش آماری تحلیل کووواریانس چندمتغیری (مانکووا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نشانه های PTSD در گروه های آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس ­آزمون و پیگیری به طور معناداری بیشتر کاهش یافته بود (۰/۰۵> P < /span> ). در حالی که بین دو گروه آزمایش در مرحله پس ­آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود نداشت (۰/۰۵> P < /span> ). نتیجه گیری: از روش tDCS می توان به عنوان روش درمانی غیرتهاجمی برای کاهش نشانه های PTSD استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.