بررسی استرس، اضطراب و افسردگی و ارتباط آن با حمایت اجتماعی در سالمندان نظامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 23، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-23-9_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی فتاحی اردکانی

Continuous Education, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

ژیلا محمدرضایی

Department of Midwifery, Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran

محمد سعید جدگال

Department of Public Health, School of Nursing, Iranshahr University of Medical Sciences, Chabahar, Iran

سمیه خداوندی

Health System Research Unit, Health Center of Urmia, Urmia University of Medical sciences, Urmia, Iran

مرادعلی زارعی پور

Department of Public Health, School of Health, Khoy University of Medical Sciences, Khoy, Iran

چکیده

زمینه و هدف: با افزایش سریع تعداد سالمندان لزوم توجه به سلامت روانی آن­ ها را بیش از پیش مورد توجه قرار داده است. حمایت اجتماعی با فراهم آوردن حمایت های عاطفی و روانی نقش موثری در ارتقای سلامت روان سالمندان ایفا می کند. این مطالعه با هدف بررسی استرس، اضطراب و افسردگی و ارتباط آن با حمایت اجتماعی در سالمندان نظامی انجام گردید. روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است که بر روی ۲۸۰ سالمند نظامی مراجعه کننده به بهداری با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. افسردگی، اضطراب و استرس با استفاده از پرسشنامهDASS-۲۱  و حمایت اجتماعی با استفاده از پرسشنامه حمایت اجتماعی فیلیپس مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS-۲۰ و توسط آزمون های کای دو، فیشر و رگرسیون خطی تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد که ۴۹/۲% از سالمندان نظامی افسردگی، ۴۲/۹% اضطراب و ۳۱/۸% استرس داشتند. افسردگی، اضطراب و استرس با تحصیلات، وضعیت تاهل، بیماری مزمن و وضعیت اقتصادی ارتباط آماری معناداری نشان داد (۰/۰۵P< ). همچنین بیشترین حیطه پیشگویی کننده سلامت روان به ترتیب، حمایت خانواده (۰/۳۸ B =) و حمایت دوستان (۰/۳۴B = ) و کمترین مربوط به حمایت دیگران (۰/۲۵ B =) بود و تمام حیطه های حمایت اجتماعی، سلامت روان را پیشگویی و از نظر آماری معنادار بود (۰/۰۵P< ). نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان گفت که در سالمندان نظامی، افسردگی و اضطراب بیشتر از استرس وجود دارد. حمایت خانواده و حمایت دوستان می تواند نقش تعیین کننده ای در سلامت روان سالمندان به عهده داشته باشد. لذا توجه به وضعیت سلامت روان و بکارگیری عوامل تعیین کننده همانند حمایت اجتماعی می تواند در کاهش آسیب های سلامت روان موثر باشد.

کلیدواژه ها

Stress, anxiety, depression, Social Support, Military Elderly

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.